15 gadu laikā roboti un datori pārņems divus miljardus darbavietu
Izklaides parka robots Japānā apkalpo sievieti.
Auto un tehnoloģijas
2015. gada 10. novembris, 18:24

15 gadu laikā roboti un datori pārņems divus miljardus darbavietu

Jauns.lv

Līdz 2030.gadam roboti un datori no cilvēkiem pārņems apmēram divus miljardus darbvietu, šodien notiekošajā Ziemeļvalstu un Baltijas biznesa forumā sacīja "Future Navigator" Attīstības tendenču pētniece Luīze Fredbo-Nīlsena.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Prognozējot, kurus amatus varētu pārņemt tehnoloģijas, Fredbo-Nīlsena norādīja, ka pastāv 99% iespēja, ka tas notiks ar telemārketinga profesiju, 94% - ar grāmatvežiem un auditoriem, 92% - mazumtirdzniecības pārdevējiem, bet iespēja, ka tehnoloģijas aizstās nekustamā īpašuma aģentus, ir 86%.

Kā sacīja Fredbo-Nīlsena, pilnīgi visiem ir jāsaprot, ka pārmaiņas būs, un jāmainās līdzi arī tādās šķietami "cilvēcīgās" un intelektuālās profesijās kā ekonomistiem, kuru iespēja zaudēt tehnoloģijām tiek vērtēta 43% apmērā, kravas lidmašīnu pilotiem - 55%, vai aktieriem - 37%. "Kad tehnoloģiju dēļ darbu sāka zaudēt burtliči, viņi apstājās un streikoja, nevis domāja, kā pielāgoties," sacīja Fredbo-Nīlsena. "Cik daudz burtliču jūs pazīstat šodien?"

Kā dažas no visstabilākajām profesijām viņa minēja zobārstus, rehabilitācijas terapeitus un atlētu trenerus, kā arī garīdzniekus un ķīmijas inženierus, kuru profesiju iespēja pazust tuvāko 15 gadu laikā ir mazāka par 1%.

Kā ziņots, šodien Rīgā notiek Ziemeļvalstu un Baltijas biznesa forums, kas vienkopus pulcē Ziemeļvalstu un Baltijas uzņēmējus, ekonomistus, valsts un privātā sektora pārstāvjus.

Forumā tiek aplūkotas Latvijas un Ziemeļvalstu attiecības uzņēmējdarbības jomā, nākotnes attīstības scenāriji, kā arī labās prakses piemēri Ziemeļvalstu-Baltijas valstu sadarbībā.

Forumu organizē Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, kā arī Dānijas Tirdzniecības kameras ar Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas un Dānijas vēstniecību Latvijā, Ziemeļu ministru padomes biroja, "DNB bankas", Rīgas Ekonomikas augstskolas un uzņēmuma "HD FestForest" atbalstu.

LETA/Foto: EPA/LETA