Kazahstānas tūrisma aģentūra piedāvā iegūt uzturēšanās atļaujas Latvijā
Starp Kazahstānas tūrisma firmas piedāvājumiem iegūt uzturēšanās atļauju Eiropā, Latvijas piedāvājums īpaši izceļoties ar zemo cenu.
Bizness un ekonomika
2015. gada 15. novembris, 22:05

Kazahstānas tūrisma aģentūra piedāvā iegūt uzturēšanās atļaujas Latvijā

Jauns.lv

Kazahstānas tūrisma aģentūras "Afina Travel" piedāvā fiktīvas uzņēmējdarbības ceļā iegūt uzturēšanās atļaujas Latvijā, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Firma piedāvā nodibināt uzņēmumu Kazahstānā, bet Latvijā atvērt tā filiāli jeb pārstāvniecību. Vienam cilvēkam šādi iegūta uzturēšanās atļauja Latvijā izmaksā tikai 2800 eiro, “ģimenes paka” trim cilvēkiem - 7000 eiro, vēsta raidījums. Firmas pārstāve gan skaidro, ka intereses no Kazahstānas iedzīvotājiem pārcelties uz Latviju pagaidām neesot.

Starp Kazahstānas tūrisma firmas piedāvājumiem iegūt uzturēšanās atļauju Eiropā, Latvijas piedāvājums īpaši izceļoties ar zemo cenu.

Raidījums norāda, ka ārvalstu filiāles dibināšana Latvijā ir vienkāršāks un arī lētāks veids nekā reģistrēt uzņēmumu. Proti, dibinot firmu, tās valdes loceklis uzturēšanās atļauju Latvijā var saņemt tikai pēc gada. Ja dibina filiāli - tā pienākas uzreiz. Firmai vajadzīgs pamatkapitāls - 2800 eiro, bet filiālei tas nav nepieciešams. Tāpat firmu valdes locekļiem algai jābūt vismaz divu vidējo darba samaksu apmērā, bet filiāles locekļiem pietiek ar minimālo algu - 360 eiro. Visbeidzot, firmu valdes locekļiem gadā nodokļos jāsamaksā 21 350 eiro, kamēr filiāles pārstāvis var iztikt ar atskaiti, kurā jāpierāda, ka no viņa filiāles darba bijis ieguvums Latvijas tautsaimniecībai.

Iekšlietu ministrija (IeM) parlamentārā sekretāre (V) Evika Siliņa raidījumam atzīst, ka šādi gadījumi ir bijuši. Pēdējos gados pa vienam tie “ķerti ārā”.

Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) norāda, ka apmēram katru otro gadu tiek būtiski laboti atsevišķi likuma panti, kurus negodprātīgi investori vai viņu vidutāji centušies izmantot.

Latkovska rīcībā ir informācija, ka šogad cilvēki no Kazahstānas ir Latvijā dibinājuši filiāles un pārstāvniecības, tomēr uzturēšanās atļaujas šādi nav pieprasītas. Viņš arī norāda, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) solījusi pāris mēnešu laikā likumu mainīt - paredzēts, ka filiāles mātes kompānijai ārvalstīs būs jābūt reģistrētai vismaz pirms pieciem gadiem, jānodarbina ne mazāk kā 50 darbinieki un gadā jāapgroza 10 miljoni eiro. Un atļauju uzturēties Latvijā varēs saņemt tikai uz diviem nevis četriem gadiem.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA