Valdība atbalsta vairākus ministriju priekšlikumus valsts budžeta izskatīšanai Saeimā
Bizness un ekonomika
2015. gada 16. novembris, 19:55

Valdība atbalsta vairākus ministriju priekšlikumus valsts budžeta izskatīšanai Saeimā

Jauns.lv

Pirmdien, 16. novembrī, Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika atbalstīti vairāki ministriju priekšlikumi 2016. gada valsts budžeta izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā. Valdība vienojās, ka nākamajā gadā papildus tiks piešķirti 10 miljoni eiro veselības nozarē strādājošajiem, lai izlīdzinātu personāla atalgojumu pēc minimālās algas palielināšanas. Tāpat tika atbalstīts priekšlikums par finansējuma pārdali labklājības, izglītības un vides aizsardzības nozarē strādājošajiem.

Valdība izskatīja arī Saeimas deputātu iesniegtos priekšlikumus valsts budžetam uz otro lasījumu un nolēma tos neatbalstīt, atstājot Saeimas kompetencē. Kopā Saeimas deputāti bija iesnieguši vairāk nekā 900 priekšlikumus valsts budžetam. 620 priekšlikumi bija saistīti ar 2016. gada budžeta un 2016.-2018. gada vidējā termiņa budžeta ietvara likumprojektiem, savukārt pārējie bija valsts budžeta pavadošajiem likumprojektiem.

Valdība apbalstīja priekšlikumu pārdalīt finansējumu Nodarbinātības valsts aģentūrai un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, lai izlīdzinātu atalgojumu strādājošajiem pēc minimālās algas palielināšanas, kā arī tika pieņemts lēmums paaugstināt finansējumu no prettiesiskām darbībām cietušo bērnu sociālajai rehabilitācijai. Tāpat tika atbalstīti priekšlikumi par iekšējo finansējuma pārdali Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas strādājošo atlīdzības palielināšanai. Šie priekšlikumi neatstāj negatīvu fiskālo ietekmi uz valsts budžetu, jo finansējums tiks pārdalīts nozaru budžetu ietvaros.

Tāpat valdība atbalstīja priekšlikumu Veselības ministrijai (VM) piešķirt 10 miljonus eiro, lai ārstniecības iestādes strādājošiem izlīdzinātu atalgojumu pēc minimālas algas palielināšanas. Līdzekļi šim pasākumam tiks nodrošināti, pārdalot finansējumu no budžeta programmas iemaksas Eiropas Kopienas budžetā uz VM budžetu.

Pēc Tieslietu ministrijas ierosinājuma valdība atbalstīja arī finansējuma piešķiršanu Valsts probācijas dienestam darbības nodrošināšanai papildu 86 tūkstošu eiro apmērā. Papildu līdzekļi ir nepieciešami, lai nodrošinātu ilgāku probācijas klienta uzraudzības periodu un veiktu intensīvāku darbu noziedzīgu nodarījumu pret nepilngadīgiem uzraudzības jomā.

Valdība arī atbalstīja papildu līdzekļus Drošības policijai, lai nodrošinātu policijai noteikto funkciju izpildi nākamajā gadā 340 tūkstošu eiro apmērā, bet 2017. gadā 488 tūkstošu eiro apmērā.

Izskatot Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikumu, MK konceptuāli atbalstīja priekšlikumu, kas ļautu palielināt apropriāciju ministrijai ne vairāk kā 80 miljonu eiro apmērā, paredzot dotāciju nacionālajai aviosabiedrībai “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanai atbilstoši darījuma struktūrai. SM nodrošinās darījumu ar valsts un privātā investora ieguldījumu “airBaltic”, kuram nav negatīvas ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci. Turpmāko rīcību ar “airBaltic” valdība plāno izskatīt tuvākajās valdības sēdēs.

Valdība pieņēmusi zināšanai, ka SM 2015. gadā nenodrošinās autoceļu lietošanas nodevas iemaksu valsts pamatbudžetā plānotajā apmērā. SM jāveic papildu pasākumi, lai nodrošinātu plānoto ieņēmumu izpildi 2016., 2017. un 2018. gadā 25 miljonu eiro apmērā katru gadu. Ja ieņēmumu faktiskā izpilde 2016. gada pirmajā pusgadā neatbilst plānotajam, SM jāsagatavo un jāiesniedz MK informatīvais ziņojums, piedāvājot risinājumu izveidojušās situācijas sakārtošanai.

Regīna Zommere / Foto: Edijs Pālens/LETA

Tēmas