Mazpazīstams interneta portāls kūda pašvaldības pret Konkurences padomi
Visnotaļ apšaubāmā veidā tiek vākti pašvaldību vadītāju paraksti, lai izvērtētu Konkurences padomes vadītājas Skaidrītes Ābramas (attēlā) atbilstību amatam, jo viņas vadītā padome grasoties ierobežot pašvaldības izdevumu „neatkarību”.
Bizness un ekonomika
2015. gada 21. novembris, 14:09

Mazpazīstams interneta portāls kūda pašvaldības pret Konkurences padomi

Jauns.lv

Portāls bizness.lv Latvijas pašvaldībām izsūtījis aicinājumu izvērtēt Konkurences padomes vadītājas Skaidrītes Ābramas atbilstību ieņemamajam amatam, jo viņas vadībā Konkurences padome (KP) draudot „ierobežot Latvijas iedzīvotāju tiesības saņemt informāciju” jeb likvidēt pašvaldības izdevumus.

„Konkurences padome apliecina pilnīgu neizpratni par Latvijas novados notiekošo un neieklausās iedzīvotāju viedoklī vai arī tīši un kāda uzdevumā pārkāpj savas pilnvaras un rīkojas pretvalstiski”, raksta bizness.lv, kura Atklāto vēstuli amatpersonām un politiķiem parakstījušas vēl dažas personas, kuras sevi dēvē par „neatkarīgiem žurnālistiem”. Vēstulē apgalvots, ka KP gatavojas aizliegt pašvaldību informatīvos izdevumus, tāpēc esot jāizvērtē padomes vadītājas Skaidrītes Ābramas atbilstība ieņemamajam amatam. Šo vēstuli tiek aicināti atbalstīt arī  pašvaldību vadītāji, raksta „Latvijas Avīze”.

Pēc visa spriežot, šī ir organizēta kampaņa pret KP un tā nav saistīta ar pašvaldību avīzītēm, bet gan citām nopietnākām KP darbībām, pašvaldību izdevumu problēma ir tikai piekabināts „papildpierādījums” KP nomelnošanai, raksta „Latvijas Avīze”.

Pašvaldību vadītāji tad arī uzķeras uz šī „papildpierādījuma”, jo vietējām varām savas avīzītes ir ļoti tuvas. Kaut pašvaldības teic, ka ar vietvaru oficiālajiem izdevumiem tikai informē savus iedzīvotājus, bieži vien šie pašvaldību izdevumi ļoti līdzinās neatkarīgiem plašsaziņas līdzekļiem – tajos ir ziņas, apraksti un intervijas, kas pasniegtas vietvarai izdevīgā veidā, faktiski – propaganda. Turklāt pašvaldības savos izdevumos ievieto arī komercreklāmas, kas kropļo mediju tirgu. Portāla bizness.lv pārstāvji sagatavojuši aicinājumu ekonomikas ministrei Danai Reizniecei - Ozolai, kurā apšauba KP vadītājas Skaidrītes Ābramas kompetenci, un piedāvājuši šo vēstuli parakstīt pašvaldību vadītājiem. Parakstīšana gan izpaudusies savdabīgi – domju pārstāvjiem vienkārši jānosūta e-pastā atbilde, ka viņi piekrīt tajā paustajiem secinājumiem un nekāds paraksts ne fiziski, ne elektroniski nav jāuzliek.

Piemēram, parakstītāju vidū minēta Auces novada dome, bet tās vadītājs Gints Kaminskis apgalvo, ka aicinājumu nav parakstījis. Savukārt Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis un Dundagas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Laicāns gan esot atsaukušies vēstules aicinājumam, taču to atbalsta tikai daļā par pašvaldību preses aizstāvēšanu, bet apšauba nepieciešamību izvērtēt Skaidrītes Ābramas atlaišanu.

Uzaicinājumu iesaistīties bizness.lv kampaņā pret KP saņēmusi arī Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), bet tā pret to izturējusies to piesardzīgi. „Aicinājumā paustā prasība saglabāt pašvaldību izdevumus sakrīt ar mūsu nostāju, bet mums nebija skaidrs, kas šis ir par portālu, kas aiz tā stāv,” „Latvijas Avīzei” teica LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Publiski pieejamās datu bāzes liecina, ka bizness.lv par kvalitatīvu žurnālistikas produktu nebūtu saucams, kaut gan sevi lepni dēvē par „Latvijas nacionālo biznesa portālu”. Tā saturu lielākoties veido pārpublikācijas no citiem medijiem un preses relīzes. Mājaslapā kā izdevējs norādīta biedrība „Sabiedrisko procesu pētījumu centrs”, kura vienīgā amatpersona ir reklāmas un sabiedrisko attiecību uzņēmējs Alberts Jodis. Viņš dibinājis padsmit uzņēmumus, kas lielākoties nodarbojas ar sabiedriskajām attiecībām vai mēģina sevi pasniegt kā interneta medijus.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA