Teju 350 tūkstoši eiropiešu prasa viņu datu izdzēšanu no "Google" meklētāja
Teiciens par to, ka "māte gūgle" zina un atceras visu, ir visai patiess. Tieši tāpēc simtiem tūkstošu cilvēku vēlas panākt tā dēvēto datu "aizmiršanu", proti, informācijas dzēšanu no populārā meklētāja.
Auto un tehnoloģijas
2015. gada 26. novembris, 11:33

Teju 350 tūkstoši eiropiešu prasa viņu datu izdzēšanu no "Google" meklētāja

Jauns.lv

ASV interneta milzis "Google" ir saņēmis 348 085 pieprasījumus Eiropā par personas datu izdzēšanu, kas atrodami kompānijas populārajā tiešsaistes meklēšanas pakalpojumā, kopš Eiropas Savienības (ES) augstākā tiesa pērn maijā nolēma, ka cilvēkiem ir tiesības uz šādu “aizmiršanu” tiešsaistē.

Silīcija ielejā bāzētā “Google”, kas ir jaundibinātas firmas “Alphabet” meitsabiedrība, ir apmierinājusi mazāk nekā pusi no šiem pieprasījumiem, pamatojot savus lēmumus ar kritērijiem privātuma un sabiedrības tiesību uz informāciju līdzsvarošanai.

“Google” trešdien publicēts ziņojums parāda, ka visvairāk šādu pieprasījumu ir no Francijas, kur interneta milzis ir nonācis konfliktā ar datu aizsardzības ierēdņiem.

ES Tiesa, izskatot Spānijas pilsoņa iesniegtu sūdzību, pērn maijā nolēma, ka indivīdiem ir tiesības, lai noteiktos apstākļos "par viņiem aizmirstu", ja personas dati  kļūst novecojuši vai neprecīzi. Jo īpaši tas attiecināms uz gadījumiem, kad dati "ir neatbilstoši, neprecīzi vai vairs nav spēkā, vai arī tiek pārkāpts mērķis, kuram tie tika izveidoti, un saistībā ar to, ka ir pagājis ilgs laiks".

Tiesas spriedums balstīts uz secinājumu, ka atbilstoši pašreizējām Eiropas Savienības tiesību normām "interneta meklētāja operators ir atbildīgs par personas datu apstrādi, ko tas veic".

"Google", kas dominē pasaules interneta meklētāju tirgū, iepriekš bija uzsvērusi, ka ir atbildīga tikai par informācijas atrašanu.

“Google” izveidoja tiešsaistes veidlapu, kuru cilvēki Eiropā var aizpildīt, lai pieprasītu informāciju par viņiem dzēst no meklēšanas rezultātiem.

No Francijas tika saņemti 73 399 “aizmiršanas” pieprasījumi, bet otrajā vietā bija Vācija ar 60 198 pieprasījumiem. Abās valstīs no “Google” meklēšanas rezultātiem tika dzēsti apmēram 48% nevēlamo linku.

No Lielbritānijas tika saņemts 43 101 pieprasījums, no kuriem apmierināti 38%, no Spānijas 33 106 pieprasījumiem apmierināti 37%, bet no Itālijas 26 186 pieprasījumiem – apmēram 30%.

No Beļģijas 10 121 pieprasījuma apmierināti 46%, no Zviedrijas 9687 pieprasījumiem – 41%, no 8339 Šveices pieprasījumiem – 45%.
BNS/Foto: Reuters