Lielāko daļu valsts budžeta ieņēmumu arī nākamgad veidos sociālās apdrošināšanas iemaksas un PVN
Godprātīga nodokļu nomaksa ir ikviena Latvijas iedzīvotāja pamatpienākums.
Bizness un ekonomika
2015. gada 30. novembris, 13:07

Lielāko daļu valsts budžeta ieņēmumu arī nākamgad veidos sociālās apdrošināšanas iemaksas un PVN

Jauns.lv

Tāpat kā ikviens valsts iedzīvotājs plāno savus ienākumus un izdevumus, arī valsts prognozē tuvāko gadu budžetu, lai varētu novirzīt līdzekļus tās iedzīvotājiem svarīgām lietām, piemēram, aizsardzībai, veselībai, izglītībai. Aktuālās prognozes liecina, ka 2016. gadā valsts budžeta kopējie ieņēmumi būs 7,368 miljardi eiro. No tiem lielāko daļu jeb 28,3% veidos valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, savukārt pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi būs 27,4% apmērā no kopējās valsts ieņēmumu summas.

“Tāpat kā jebkuram cilvēkam ir vajadzīgi savi ienākumi, arī valstij ir nepieciešami finanšu līdzekļi, lai varētu atbalstīt valsts iedzīvotājus un nodrošināt ar tik būtiskiem ikdienas pakalpojumiem kā sociālā aizsardzība, drošība, veselība un daudzi citi. Tieši lielāko valsts finanšu resursu daļu veido nodokļu ieņēmumi. Tāpēc godprātīga nodokļu nomaksa un neiecietība pret ēnu ekonomiku veicinošiem faktoriem ir būtisks nosacījums tam, lai mēs dzīvotu vēl labklājīgākā valstī,” norāda finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne.

Nozīmīgu daļu valsts budžeta līdzekļu veido ne tikai nodokļu ieņēmumi, bet arī Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi. Nākamajā gadā tie būs 12,8% no kopējiem budžeta ieņēmumiem jeb 939,6 miljoni eiro. Savukārt nedaudz vairāk kā vienu desmito daļu jeb 11,1% no budžeta ieņēmumiem nākamajā gadā veidos akcīzes nodoklis.

Godprātīga nodokļu nomaksa ir ikviena Latvijas iedzīvotāja pamatpienākums, tāpēc Finanšu ministrija šobrīd īsteno ikgadējo sociāli informatīvo kampaņu par godprātīgas nodokļu nomaksas nozīmi. Kampaņas mērķis ir veicināt iedzīvotāju izpratni par nodokļu nomaksas nozīmi valsts ilgtermiņa attīstībā, parādot, kāds ir visas sabiedrības un katra iedzīvotāja ieguvums. Šogad kampaņas primārā mērķauditorija ir jaunieši, topošie un esošie nodokļu maksātāji, un tās nosaukums ir “Nomaksāt! Nevis nemaksāt!”. Plašāka informācija par kampaņu atrodama mājaslapā www.nomaksat.lv


Regīna Zommere / Foto: Edijs Pālens/LETA