Satelītu nozare ir centrālā globālo savienojumu tālākajā attīstībā
Inovatīviem satelīta pakalpojumiem ilgtermiņā tiek nodrošināta centrālā loma līdzās bezvadu un citām papildu tehnoloģijām.
Auto un tehnoloģijas
2015. gada 2. decembris, 10:53

Satelītu nozare ir centrālā globālo savienojumu tālākajā attīstībā

Jauns.lv

Inovatīviem satelīta pakalpojumiem ilgtermiņā tiek nodrošināta centrālā loma līdzās bezvadu un citām papildu tehnoloģijām.

ŽENĒVA, Šveice

– Tās laikā pasaules valdības apstiprināja skaidru redzējumu tam, ka satelītu nozare šodien nodrošina daudzu ļoti svarīgu un neaizstājamu pakalpojumu pieejamību. Konferencē pasaules valdības arī skaidri apstiprināja ietvaru, kurā tās, inovatīvo satelītkomunikāciju dēļ, turpmāk tuvosies satelītu nozarei. Atbalsts satelītu nozarei izteikts, vienlaikus piekrītot aizsargāt un veidot papildu vērtību fiksēto un mobilo risinājumu nozarei, kas atbalsta video, televīzijas un datu pakalpojumu daudzveidību, paplašina interneta pieejamību, tādējādi mazinot digitālo plaisu miljoniem cilvēku pasaulē.

Starpvaldību lēmumi atbalstīt satelītu nozari tika pieņemti Starptautiskās Telekomunikāciju Apvienības (ITU) Pasaules Radiokomunikācijas Konferencē (WRC), tādējādi valstis atspoguļo atbalstu visaptverošai stratēģijai, kur satelītbalstītai savienojamībai ir unikāla, neaizvietojama un būtiska vieta tehnoloģiju sinerģijas portfolio.

“WRC-15 konference bija pagrieziena punkts, kur tika atzīta globālā satelīta pakalpojumu vērtība nākotnē. Mēs uzslavējam pasaules valdības un WRC priekšsēdētāju Festus Daudu par viņu pievēršanos savienojamības risinājumiem” teikts satelītindustriju pārstāvošo asociāciju koalīcijas kopējā paziņojumā. “Šie lēmumi nodrošina stabilitāti, kas nepieciešama visai satelītu industrijai, lai tā pilnībā varētu izmantot savus spēkus WRC pārstāvju izteiktās vīzijas atbalstīšanai.”

WRC laikā tika pieņemti sekojoši galvenie lēmumi:

L-josla:  WRC-15 izvairījās no L-joslas spektra identifikācijas. Šo joslas spektru izmanto mobilo satelītpakalpojumu operatori visā pasaulē, starptautiskajām mobilajām telekomunikācijām. SMT vajadzībām konferencē tika noteikta 1427-1518 MHz josla, pieprasot, ka ITU-R jānosaka tehniskie pasākumi, lai nodrošinātu savienojamību ar mobilajiem satelītpakalpojumiem blakus joslā (1518-1559 MHz).  

C-josla: WRC-15 no jauna apstiprināja nepieciešamību aizsargāt svarīgos fiksētos satelītu sakarus (FSS) visā pasaulē šajā unikālajā joslā. Zemākās C-joslas 200 MHz lejupsaites frekvences (3400-3600 MHz) tika noteiktas SMT ITU 1. un 2. reģionā; 3. reģions noteica šos 200 MHz tikai pāris valstīm, izmantojot zemteksta piezīmes frekvenču sadales tabulai. 3600-4200 MHz joslā tika pieņemta pozīcija “Bez izmaiņām” un tikai 2. reģionā bija zemteksta piezīme, kas noteica SMT dažām valstīm 3600-3700 MHz joslā. Lēmums “Bez izmaiņām” nozīmē, ka valdības ir atzinušas, kas satelītu sakariem šīs frekvenču joslas ir svarīgas un tiek plaši izmantotas. Visur, kur tiks izvietots SMT, tam būs jāievēro stingras aizsardzības prasības ar blakus esošām valstīm. Turklāt konferencē tika noraidīta priekšlikuma izskatīšana SMT sistēmām C joslas augšupsaites frekvencēm (5925-6425 MHz).

Ku-josla:  Lai atrisinātu nelīdzsvarotību Ku-joslas spektrā, WRC-15 noteica papildus spektru FSS sistēmām no 10-17 GHz. Konferencē tika apstiprināta lejupsaites piešķiršana 13.4-13.65 GHz joslā 1. reģionā (EMEA). Turklāt vairākās pasaules valstīs tika apstiprināta piešķiršana 14.5-14.8 GHz frekvencē.

Nākotnes joslas 5G vajadzībām:  Konferencē tika nolemts, ka jaunās WRC-19 dienaskārtībā netiks iekļauts jautājums par globāli saskaņotām joslām fiksētiem satelītu sakariem, mobilajiem satelītu sakariem un apraides satelītu pakalpojumiem C, Ku vai Ka joslās, kuru mērķis ir noteikt jaunas frekvenču joslas tālākai SMT / 5G izmantošanai. Pārrunās vairākas valdības katrā pasaules reģionā izrādīja lielu pretestību Ka joslas izpētīšanu SMT/5G nolūkiem, vēlreiz apstiprinot konferencē izteikto pārliecību, ka satelīts ir galvenais spēlētājs nākotnes digitālajā ekosistēmā.

ESIM: Konferencē pieņēma jaunus noteikumus, lai sekmētu “Earth Stations in Motion” (ESIM) darbību daļā no Ka-joslas satelīta spektra (19.7-20.2 GHz un 29.5-30 GHz).  Šajā joslā darbojošās ESIM nodrošina satelītu platjoslas savienojumu ar mobilajiem termināļiem, piemēram, uz kuģiem un lidmašīnās. WRC-15 pieņemtie jaunie noteikumi sekmēs šādu termināļu globālo viesabonēšanu, tai pat laikā aizsargājot citus pakalpojumus un lietojumprogrammas no traucējumiem.

Citi:  WRC-15 pieņēma vairākus dienaskārtības jautājumus nākamajām konferencēm, kas sekmēs pieaugumu satelītu industrijā. Uz WRV-19 tika apstiprināti pētījumi par papildus spektru 51.4-52.4 GHz frekvencē. Turklāt konferencē tika pieņemts WRC-23 dienaskārtības jautājums par papildus satelītu spektru 37.5-39.5 GHz frekvencē. Dedzīgās diskusijās konferencē tika pieņemts lēmums, kas nosaka ceļu, lai ļautu izmantot FSS saites bezpilota aviācijas sistēmām (UAS).


Regīna Zommere/Publicitātes foto