Eksperiments: cik viegli nozagt auto ar zagļu rīcībā esošajām tehnoloģijām. VIDEO
Auto un tehnoloģijas
2015. gada 2. decembris, 12:12

Eksperiments: cik viegli nozagt auto ar zagļu rīcībā esošajām tehnoloģijām. VIDEO

Jauns.lv

Šobrīd Latvijā turpina pieaugt transportlīdzekļu zādzību skaits. Šī gada desmit mēnešos reģistrētas 781 transportlīdzekļa zādzības, kas ir par 13% vairāk nekā analogā periodā pērn. Zagļu pielietotās tehnoloģijas attīstās, un zagļi ir iemanījušies apiet jauno transportlīdzekļu rūpnīcas uzstādītās aizsardzības sistēmas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Policija šogad aizturējusi 119 automašīnu zagļus. Starp visvairāk zagtajām transportlīdzekļu markām ir Volkswagen, Audi, BMW, Toyota un Mercedes Benz.

Andrejs Grišins, Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks: “Valsts policija šogad atguvusi nozagtos transportlīdzekļus pusē gadījumu. Tendences liecina, ka visbiežāk par zagļu upuriem kļūst vidējas klases transportlīdzekļi, kas ir populārākie ceļu satiksmē un ir vāji aizsargāti ar pretaizdzīšanas sistēmām. Zagļu pielietotās tehnoloģijas attīstās, un starp reģistrētajiem transportlīdzekļiem ir arī 11 šī gada izlaiduma automašīnas. Valsts policijas darbinieku novērojumi liecina, ka zagļi ir iemanījušies apiet jauno transportlīdzekļu rūpnīcas uzstādītās aizsardzības sistēmas.”

Grišins vielaikus uzsver, ka arī policija aktīvi strādā uz šogad par automašīnu zādzībām aizturētas 119 personas, aizturēto vidū ir gan Latvijas iedzīvotāji, gan kaimiņvalstu iedzīvotāji. Gada laikā kopā aizturētas 17 organizētas noziedznieku grupas. Vienā no pēdējiem gadījumiem notverta grupa, kas specializējusies tieši Toyota Corolla Verso zādzībās – viņu kontā ir vismaz piecas šī modeļa zādzības.

Šī gada desmit mēnešos 80% reģistrēto zagto transportlīdzekļu ir vecāki par septiņiem gadiem, un to izlaiduma gads ir līdz 2008.gadam. Šogad uz pusi pieaudzis zagto transportlīdzekļu skaits vecuma grupā no 2006. - 2008. gadam, savukārt par ceturto daļu - vecuma grupā no 2003. – 2005.gadam.

Pašmāju transportlīdzekļu drošību sistēmu ražotājs SIA “Autonams” veiktais pētījums atklāj, ka 67% transportlīdzekļu vecuma grupā no 2005. – 2015. gadam ir viegls mērķis potenciāliem zagļiem, jo nav vispār vai ir vāji aizsargātas pret to aizdzīšanu. Tikpat neaizsargāti ir jauni transportlīdzekļi, kuru īpašnieki paļaujas uz oriģināli uzstādītajām aizsardzības iekārtām. Pētījumā uzņēmums klātienē pārbaudīja drošības aprīkojumu ap 3500 transportlīdzekļu.

Edvīns Panders, SIA “Autonams” pārstāvis un drošības eksperts: “Attīstoties tehnoloģijām un samazinoties īpašnieku modrībai, transportlīdzekļi ir kļuvuši par daudz vieglāku mērķi automašīnu zagļiem. To apliecina arī mūsu veiktais pētījums, kas pierāda, ka vairums transportlīdzekļu būtībā ir neaizsargāti pret to nozagšanu. Jāatceras, ka zaglim ir svarīga katra sekunde. Tāpēc jebkurš apgrūtinājums, kas prasīs papildu laiku vai pievērsīs apkārtējo uzmanību – piemēram, papildu uzstādīta signalizācija vai imobilaizers – aizkavēs zagli veikt transportlīdzekļa zādzību.”

Sadarbībā ar Valsts policiju “Autonams” ir izveidojis informatīvu īsfilmu ar paraugdemonstrējumu, cik vienkārši un ātri var nozagt transportlīdzekli ar ražotāja oriģinālajām aizsardzības sistēmām. Filmā redzams, kā dažās sekundēs ar Valsts policijas darbinieku konfiscētu aizdzīšanas iekārtu tiek nozagta Toyota Corolla Verso markas automašīna.

Kasjauns.lv / Video: Valsts policija