Valsts kase par 700 000 eiro algos britu juristus. Vai mums savu nav?
Valsts kase jau vairākus gadus slēdz līgumus par juridiskām konsultācijām ar britu kompānija „Allen&Overy LPP”. Nupat noslēgts kārtējais līgums par 700 000 eiro.
Bizness un ekonomika
2015. gada 7. decembris, 06:36

Valsts kase par 700 000 eiro algos britu juristus. Vai mums savu nav?

Jauns.lv

Valsts kase kārtējo reizi par milzīgu summu noslēgusi līgumu ar Lielbritānijas juridisko kompāniju „Allen&Overy LPP”. Kādreiz šī kompānija vienlaikus pārstāvēja gan mūsu valsti, gan tos, kas tiesājās pret Latvijas valsti.

„Allen&Overy LLP” turpmākos piecus gadus par 700 000 eiro sniegs Valsts kasei juridiskās konsultācijas valsts parāda un aktīvu vadības jautājumos. Britu firma Finanšu ministrijas pārraudzīto Valsts kasi konsultē jau daudzus gadus, kopš 2007. gada tā pastāvīgi uzvarējusi konkursos par juridiskajiem pakalpojumiem, saņemot labu atlīdzību, piemēram, no 2007. līdz 2012. gada – 1,35 miljonus eiro.

Apkalpo Latvijas juridiskos pretiniekus

Firma konsultējusi arī klientus, kastiesājās pret Latvijas valsti. Piemēram, briti pārstāvēja Beļģijas kompānijas „Dredging International N.V”. intereses strīdā par Liepājas ostas padziļināšanas darbiem, kas no Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pieprasīja zaudējumu piedziņu 8,2 miljonu latu apmērā. Līdz daudzmiljonu prāvai lieta gan neaizgāja, šovasar Kurzemes apgabaltiesa apstiprināja mierizlīgumu.

Pagājušā gada janvārī toreizējais finanšu ministrs Andris Vilks norādīja, ka neko nav zinājis par ministrijas nolīgto juridisko biroju darbību Latvijas valsts juridisko pretinieku interesēs. Tagad, kad šī informācija ir bijusi zināma, valsts atkal noslēgusi līgumu ar „Allen&Overy LPP”.

Rodas jautājums, vai tiešām Latvijā nav zinošu juristu, kas savai valstij varētu palīdzēt, kārtojot starptautiskus finanšu darījumus. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Latvijā ir juristu pārpilnība, daudzas augstskolas sagatavo tiesību speciālistus, mūsējie ir arī studējuši rietumvalstu juridiskajās augstskolās.

Galvenais ir klientu uzticība

Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkov Kasjauns.lv teic: “Šajā gadījumā par juridisko konsultantu izvēli var rasties pamatotas šaubas, bet man to ir ļoti grūti komentēt, jo nezinu detaļas. Ar juristiem ir tāpat kā ar dakteriem – te galvenais ir viņu klientu uzticība, jautājumā par juristiem tas ir pat izteiktāk. Interesants ir jautājums, kā izraudzīta konkrētā kompānija – pēc kādiem kritērijiem, kāda bija vērtētāju kompetence?”

Borovkovs uzsver, ka mums ir juristi, kas britu augstskolās ieguvuši doktora grādu un orientējas starptautiskajās tiesībās. Viņš gan atzīst, ka ir juristi, kuru kvalifikācija nav atbilstoša.

Judins nepiekrīt pārprodukcijai

Tiesību zinātņu doktors, Saeimas deputāts Andrejs Judins piekrīt, ka līguma summa ir ļoti liela. “Jāteic, ka arī mūsu pašu eksperti ir pietiekami kvalificēti, nevarētu teikt, ka Latvijā nebūtu starptautisko tiesību speciālistu. Tomēr ārzemnieku piesaiste nav aizliegta, tas jāuztver mierīgi, bet piesardzīgi.”

Runājot par juristi pārprodukciju, Judins īsti negrib piekrist: “Pirms 20 gadiem visi uzskatīja, ka bez juristiem var pilnīgi iztikt. Bet tagad tāpat, kā visiem ir ģimenes ārsts, ir arī ģimenes juristi.”

Bijis labākais piedāvājums

Valsts kases preses pārstāve Eva Dzelme skaidro, ka juridisko pakalpojumu sniedzējs izraudzīts publiskā iepirkumu procedūrā un varēja pieteikties arī Latvijas juridiskie biroji. Britu kompānijas piedāvājums bijis visizdevīgākais, un tā arī pārzina starptautiskās tiesības.

Valsts kases uzaicinājumā bija norādīts, ka meklē juridisko konsultāciju sniedzēju par Lielbritānijas, ASV un citu valstu tiesību normu piemērošanu dažādos finanšu darījumos, kas tiek realizēti starptautiskajos tirgos.

Piemēram, valsts vērtspapīru emisijas starptautiskajos tirgos Latvija organizē, pamatojoties uz Lielbritānijas tiesībām, kas ir viena no dominējošajām tiesību sistēmām finanšu tirgos (otra ir Ņujorkas tiesību sistēma), nodrošinot, ka ārvalstu investoriem ir pazīstami nosacījumi.


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Lūka/LETA