Auto un tehnoloģijas
2015. gada 10. decembris, 19:39

Automašīnas zog aizvien vairāk, pretaizdzīšanas ierīces uzlaužamas pusminūtes laikā. VIDEO

Jauns.lv

Salīdzinot ar pērno gadu auto zādzību skaits palielinājies par 13%. Visvairāk zog 2005. – 2009. gada izlaiduma automašīnas no privātmājām, kas atrodas Lietuvas pierobežā vai pie ceļiem, kas ved uz dienvidu kaimiņzemi. Nozagtie spēkrati tiek izjaukti rezerves daļās vai tālāk pārdoti Krievijā un Vidusāzijā.

Latvijas zagtāko automašīnu TOP augšgalā atrodas „Volkswagen”, „Audi”, BMW un „Toyota” markas automobiļi, vēsta LTV raidījums „Rīta Panorāma”. Spēkratu, kuri ražoti no 2005. līdz 2009. gadam, zādzības gada laikā pieaugušas par 42%. Pārsvarā šīs automašīnas tiek izjauktas rezerves daļās. Savukārt dārgākās automašīnas caur Lietuvu tālāk tiek aiztransportētas pārdošanai uz Krieviju vai Vidusāziju.

Šīgada pirmajos desmit mēnešos Valsts policija aizturējusi 119 cilvēkus, kas saistīti ar automašīnu zādzībām. Tāpat aizturētas 17 auto zagļu organizētas grupas, kurās darbojās vietējie un ārvalstu iedzīvotāji. Tā kā Latvijā zagtās automašīnas bieži vien tiek aizdzītas uz Lietuvu, tad auto zādzību skaits lielāks ir rajonos, kas atrodas tuvāk Lietuvas robežai.

Aptuveni pusi nozagto automašīnu policijai izdodas atrast, bet otra puse tā arī izgaist. Šogad kopumā meklēšanā bija 781 transportlīdzeklis, bet atrasti 390 transportlīdzekļi.

Tādēļ eksperti iesaka autoīpašniekus savus spēkratus aprīkot ar papildus drošības sistēmām. Standarta sistēmas garnadži var „atlauzt” pusminūtes laikā.

„Daudzi cilvēki saka, ka viņiem ir rūpnīcas aizsardzības sistēmas. Patiesība rāda, ka zagļi ir gatavi to apiet. Apiet oriģinālās pretaizdzīšanas ierīces ir vienkārši un tas prasa sekundes. Tātad automobilis, kas aprīkots tikai ar rūpnīcas sistēmām ir neatbilstošs šodienas zagļu kompetencei un tehniskajai gatavībai. Tad nav brīnums, ka ir zādzību pieaugums,” norāda SIA „Autonams” drošības eksperts Edvīns Panders.

„Autonams” un policijas veiktais eksperiments liecina, ka ar atbilstošu ierīci, kāda ir zagļu rīcībā, bez īpašnieka atslēgām automašīnu, kas ir aprīkota tikai ar oriģinālajām aizsardzības sistēmām, ir iespējams nozagt 29 sekundēs. Tas gan ir, neskaitot laiku, kas nepieciešams durvju atvēršanai, taču tam arī nepieciešamas vien sekundes.

Kādas ir autozādzību tendences Latvijā un kā iespējams savu spēkratu pasargāt no zagļiem, skatieties „Rīta Panorāmas” videosižetā.

Automašīnas zog vairāk (LTV “Rīta Panorāma”) Kasjauns.lv/Foto: Vida Press