Sākta pārbaude par biznesmeņa Donāta Vaitaiša iegūto Krievijas pilsonību
Donāts Vaitaitis (2009.gadā uzņemts attēls.)
Bizness un ekonomika
2015. gada 15. decembris, 09:59

Sākta pārbaude par biznesmeņa Donāta Vaitaiša iegūto Krievijas pilsonību

Jauns.lv

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sākusi pārbaudi par uzņēmēja Donāta Vaitaiša, iespējams, jau deviņdesmitajos gados iegūtu Krievijas pilsonību, šodien vēsta laikraksts "Diena".

Grozījumi Pilsonības likumā, kas stājās spēkā šā gada 1.oktobrī, paredz, ka Latvijas pilsonība ir saglabājama cilvēkiem, kuri papildus ir ieguvuši citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, NATO dalībvalsts, kā arī Austrālijas, Brazīlijas vai Jaunzēlandes pilsonību.

Iespējams, ka problēmas par minētā likuma grozījumu neievērošanu varētu būt finansiālā stāvoklī jau pērn nonākušā spirta, bioetanola un alkohola ražotāja SIA "Jaunpagasts Plus" kontrolpaketes īpašniekam Donātam Vaitaiti, kura vārds vairākus gadus ir ticis minēts Latvijas miljonāru sarakstā un kurš pirms trim gadiem publiski tika minēts kā viens no galvenajiem Einara Repšes biedrības Latvijas attīstībai finanšu atbalstītājiem.

Laikraksta rīcībā nonāca Maskavas tulku kompānijā oficiāli latviski iztulkots dienesta ziņojums, ko parakstījusi Krievijas Federālā migrācijas dienesta (FMD) Maskavas apgabala pārvaldes Pilsonības jautājumu nodaļas priekšniece, Iekšējā dienesta apakšpulkvede un tajā minēts, ka Vaitaitis neesot vērsies Krievijas institūcijās ar jautājumu par atteikšanos no Krievijas pilsonības, kas viņam piešķirta 1994.gada 28.septembrī.

Pats Vaitaitis uz jautājumu, vai viņš tiešām ir deviņdesmitajos gados paslepus ticis pie Krievijas pilsonības, ilgstoši neatbild, bet pēc tam viņa preses pārstāve Una Ulme ļoti negribīgi atbild tikai uz vienu no uzdotajiem jautājumiem, turklāt apgalvo, ka "šī nav pirmā reize, kad uzdodat šo jautājumu, un jau vienreiz atbildējām noliedzoši," vēsta laikraksts.

To, vai ziņas par Vaitaiša Krievijas pilsonību atbilst patiesībai PMLP pašlaik noskaidro vai gatavojas noskaidrot oficiālā pārbaudē. PMLP priekšnieks Vilnis Jēkabsons apliecina, ka tāda notikšot, lai gan konkrētus termiņus neminēja

LETA/Foto: Lita Krone/LETA