Izveidota mobilā lietotne eglītes meklējumiem valsts mežos
AS "Latvijas Valsts meži" izveidojis palīgu jeb mobilo lietotni "LVM meža kartes", kas ļauj noskaidrot atrašanās vietu un vēlamo maršrutu.
Auto un tehnoloģijas
2015. gada 15. decembris, 14:21

Izveidota mobilā lietotne eglītes meklējumiem valsts mežos

Jauns.lv

Tiem iedzīvotājiem, kas eglīti dosies meklēt uz kādu no AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) apsaimniekotajām teritorijām, uzņēmums izveidojis palīgu jeb mobilo lietotni "LVM meža kartes", kas ļauj noskaidrot atrašanās vietu un vēlamo maršrutu, informēja uzņēmumā.

"LVM meža kartes" piedāvā iespēju kartes skatīt tiešsaites režīmā vai arī lejupielādēt tās ierīcē, turklāt, izmantojot globālo pozicionēšanas sistēmu (GPS), precīzi sekot savai atrašanās vietai Latvijas valsts mežos. Ar spilgti zaļu krāsu ir iezīmēti LVM meža kvartāli, bet ar oranžu krāsu - meža autoceļi.

Turklāt "apple" ierīcēm ir izstrādāta iespēja veidot maršrutu - lai nokļūtu vēlamajā vietā, kartē jāatzīmē noteiktais punkts, un aplikācija piedāvās maršrutēšanas iespēju uz šo vietu.

Visa Latvijas teritorija kartēs skatāma ar mērogu 1:75 000, savukārt atsevišķu kartes apgabalu, tas ir, ierīces ekrānā redzamās teritorijas, skatīšana un lejupielāde iespējama mērogos 1:20 000 un 1:10 000. Lietotnē izmantotā karte ir redzama vietnes "mammadaba.lv" un "lvm.lv" mājaslapās, un arī šajā lietotnē ir iespēja pieslēgt vai atslēgt informāciju par LVM tūrisma objektiem, atpūtas vietām un dabas takām.

Lai lietotni lejupielādētu, nepieciešams viedtālrunis ar "Android 4.1/iOS" 6.0 vai jaunāku operētājsistēmu, GPS atbalsts, lai orientētos teritorijā un atrastu darba uzdevumā norādītos meža nogabalus, kā arī aktivizēta e-pasta saņemšanas iespēja.

Kā ziņots, tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad LVM apsaimniekotajos mežos iedzīvotājiem personiskām vajadzībām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai atļauts nocirst vienu eglīti.

Cērtot eglīti, jāievēro, ka tās celma caurmērs jeb diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem, bet eglītes augstums nedrīkst pārsniegt trīs metrus. Eglīte jāzāģē līdz ar zemi, lai novērstu iespēju, ka uz augstā celma var savainoties meža dzīvnieki.

Eglītes atļauts cirst un zāģēt uz stigām, meža ceļu malās, grāvmalās, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem un zem elektrolīnijām.

Eglīti nedrīkst cirst privātā mežā, publiskā dabas parkā, kā arī īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas informatīvajās zīmēs atzīmēta ar ozollapu. Tāpat eglītes aizliegts cirsts jaunaudzēs un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapu.

Valsts meži atrodas visā Latvijas teritorijā starp daudziem privātajiem, pašvaldību un citu īpašnieku mežiem, tāpēc, lai nerastos konflikti, LVM aicina pirms eglītes ciršanas vai zaru savākšanas pārliecināties, kam pieder mežs, apjautājoties par to mežsaimniecībās vai Valsts meža dienesta mežniecībās. Valsts mežu teritorijas var atpazīt pēc LVM izvietotajām dzeltenajām zīmēm ceļu malās. Arī robežstigu zīmes norāda uz valsts mežu teritorijām. Pirms došanās uz mežu valsts mežu teritoriju var apskatīt vietnē "mammadabakarte.lv".

Tāpat LVM atgādina, ka pēc svētkiem eglītes zarus var izmantot, lai apsegtu rozes, vai gadījumā, ja tās skujas ir nobirušas no zariem, izmantot kā balstu puķuzirņiem. Arī pilsētā par eglīti var parūpēties, piemēram, augumā garākās egles var sagarināt un piedāvāt cilvēkiem, kuriem mājās ir malkas apkure.

LETA/Publicitātes foto