Pie darba "Latvijas gāzē" tikuši bijušie politiķi Jānis Straume un Vinets Veldre
Darbā "Latvijas gāzē" iekārtojušies bijušie politiķi, vēsta TV3 raidījums.
Bizness un ekonomika
2015. gada 20. decembris, 21:02

Pie darba "Latvijas gāzē" tikuši bijušie politiķi Jānis Straume un Vinets Veldre

Jauns.lv

Dabasgāzes apgādes kompānijā "Latvijas Gāze", kuras valdes priekšsēdētāja amatā vasarā iecēla bijušo Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti, darbu sākuši arī bijušie politiķi Vinets Veldre un Jānis Straume, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Raidījums atgādina, ka Kalvīša valdībā Veldre bija veselības ministrs, bet "Latvijas Gāzē" Veldres, kurš pēc profesijas ir vetārsts, pārziņā ir debitoru jeb parādnieku jautājumi. Savukārt Straume, kurš savulaik bija arī Saeimas priekšsēdētājs, "Latvijas Gāzē" vada sporta kompleksu.

Tāpat, pēc raidījuma rīcībā esošās neoficiālās informācijas, darbu "Latvijas Gāzē" varētu sākt galvenais gāzes jautājumu speciālists no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK). "Viens no tās vadošajiem ekspertiem gāzes jautājumos – Enerģētikas departamenta Gāzes nodaļas vadītājs Jānis Eisaks nolēmis pamest darbu valsts institūcijā un, pēc "Nekā Personīga" rīcībā esošām neoficiālām ziņām, viņš no nākamā mēneša vidus plāno sākt strādāt uzņēmumā," ziņo raidījums.

Eisaks raidījumam komentārus par nākamo darbavietu nav sniedzis. "Es esmu piesardzīgs attiecībā uz savas nākotnes prognozēšanu, tāpēc šoreiz, lai tas paliek bez komentāriem," viņš sacīja. Arī "Latvijas Gāzes" pārstāvji no komentāriem atturējās.

Savukārt ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola pieredzējuša regulatora darbinieka iespējamu aiziešanu strādāt uz "Latvijas Gāzi", raidījumam nosauca par bīstamu tendenci. "Par bīstamu gan. Jo līdz šim mēs tikai nojautām, cik liela ir "Latvijas Gāzes" lobija ietekmes zona - tāds viņu draugu "astoņkājis", tad šis ir tas brīdis, kad tās mūsu nojautas izgaismojas. Mēs redzam, ka, iespējams, šie cilvēki arī iepriekš atbalstījuši nevis valsts intereses, bet "Latvijas Gāzes" intereses," teica ministre.

Ekonomikas ministre arī aicinājusi drošības iestādes rūpīgi sekot, vai bijušie valsts darbinieki dienestā gūto informāciju neizmanto ļaunprātīgi un nepārkāpj konfidencialitātes aizliegumu.

"Kritiski svarīgi, lai tie cilvēki, kas turpinās vadīt regulatoru, būtu profesionāļi savā jomā, būtu godprātīgi un spētu tikt galā ar savu aparātu. Jo nereti, vērojot, regulatora darbu, es redzu, ka dažu brīdi vadība ne pārāk labi orientējas tajā, ko dara viņu darbinieki," sacīja Reizniece-Ozola.

Saeima 17.decembrī otrajā lasījumā atbalstīja grozījums Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes tirgus atvēršanu Latvijā un "Latvijas Gāzes" sadalīšanu. Likumprojektu skatot trešajā lasījumā, vēl paredzēts atrisināt vairākus strīdīgos jautājumus, tostarp par "Latvijas Gāzes" sadalīšanas un īpašumtiesību atsavināšanas termiņiem. Par tiem atbildīgās Saeimas komisijas deputātiem iepriekš nebija vienprātības.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums - "Latvijas Gāze", kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. "Latvijas Gāzes" lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", Krievijas "Gazprom" un "Itera Latvija".

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA