EM piedāvātais ogļūdeņražu ieguves regulējums sagraus nozares attīstību
Galvenie iebildumi asociācijai ir pret vienādu tiesisko regulējumu ieguvei jūrā un sauszemē, kurās ir pilnīgi dažādas īpašumtiesības un tehnoloģijas.
Bizness un ekonomika
2015. gada 21. decembris, 14:46

EM piedāvātais ogļūdeņražu ieguves regulējums sagraus nozares attīstību

Jauns.lv

Ekonomikas ministrijas (EM) virzītais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par ogļūdeņražu meklēšanu, izpēti un ieguvi joprojām neatbilst nozares prasībām, nerisina sasāpējušos jautājumus un pēc pēdējās izskatīšanas valdībā ir pilnībā pārstrādāts, pakārtojot regulējumu ogļūdeņražu ieguvei jūrā, uzskata Baltijas Ogļūdeņražu izpētes un ieguves asociācija.

Jau iepriekš asociācija pauda kritiku nepilnīgajam noteikumu projektam, pēc kā EM tika uzdots tā saturu precizēt un saskaņot ar asociāciju. Dialoga rezultātā esot panākts nosacīts kompromiss. Tomēr pēdējā noteikumu redakcijā, kuru MK plānots izskatīt otrdien, 22.decembrī, no panāktajiem risinājumiem neesot ne vēsts, un regulējums joprojām nenodala prasības ogļūdeņražu ieguvei jūrā un sauszemē kā tas ir citās pasaules valstīs.

Asociācija stingri uzstājot uz nepieciešamību pieņemt tādus noteikumus, kuri reāli sekmēs nozares attīstību, nevis kalpos kā formāla procedūra, ar kuru nākotnē nozare var pārstāt pastāvēt. Organizācijas valdes priekšsēdētāja Sigita Poželaite-Šavļuga norāda, ka patlaban strauji krītošo naftas cenu dēļ pat naftas lielvalstīs komersanti ir spiesti ierobežot vai apstādināt darbību, nemaz nerunājot par Lietuvu, Poliju un citām tuvējām valstīm, kurās nozare ir daudz attīstītāka nekā Latvijā. Vienlaikus Latvijā tiekot gatavoti noteikumi, kas daudzkārt palielinās jau tā smago birokrātisko procedūru slogu ar neloģiskām prasībām, līdz ar to praktiski izslēdzot investīciju piesaistes iespējas ilgtermiņa projektiem.

Asociācija nevarot piekrist "tik bezatbildīgi sagatavotiem un uz praksi nepamatotiem noteikumiem".

Galvenie iebildumi asociācijai ir pret vienādu tiesisko regulējumu ieguvei jūrā un sauszemē, kur ir pilnīgi dažādas īpašumtiesības un tehnoloģijas. Otrkārt, esot jānosaka iespējami mazākas birokrātiskās procedūras, nevis tās jādublē, kas nozīmē finansiālu un laikietilpīgu slogu valsts iestādēm un komersantiem.

Lai spertu reālus soļus nozares attīstībai, nevis steigā radītu formālu procedūru, ir nepieciešams ministrijai ņemt nozares pārstāvju argumentus un ierosinājumus, nevis tos klaji ignorēt un atkārtoti izvairīties no atklātas diskusijas par nākotnes redzējumu, uzsver asociācijā.

Jau iepriekš asociācija atkārtoti aicināja EM uz dialogu dokumenta veidošanā, piesaistot starptautiskus ekspertus, lai taptu pēc iespējas izsvērtāks regulējums, kas ilgtermiņā pozitīvi ietekmētu šīs tautsaimniecības sfēras attīstību valstī.

Kā ziņots, EM sagatavojusi noteikumus par ogļūdeņražu meklēšanu, izpēti un ieguvi. Noteikumu projekts noteic, ka ogļūdeņražu meklēšanas licences nav ekskluzīvas, savukārt ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences ir ekskluzīvas un vienā licences laukumā var izsniegt tikai vienu licenci ogļūdeņražu izpētei un ieguvei. Ogļūdeņražu meklēšanas licenci komersants var saņemt bez konkursa.

EM skaidro, ka ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences saņemšanai valsts īpašumā esošajos nekustamajos īpašumos vai jūrā komersants licenci var saņemt konkursa kārtībā. Ogļūdeņražu izpētes un ieguves licenci nekustamajos īpašumos, kas nav valsts īpašums, komersants var saņemt atlases konkursa kārtībā, ja tas iegūst noteiktu minimālo punktu skaitu.

Ministrijā atzina, ka Latvijā ir izsniegtas četras licences ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā, no kurām viena nav stājusies spēkā, jo nav parakstīts Latvijas un Lietuvas jūras robežas līgums. Vienā licences laukumā jūrā 2013.gada maijā un jūnijā ir izurbts ogļūdeņražu izpētes urbums, kurš diemžēl bija nesekmīgs, un tā rezultātā attiecīgajā ģeoloģiskajā struktūrā ogļūdeņraži netika konstatēti.

Savukārt uz sauszemes ir izsniegtas trīs licences ogļūdeņražu izpētei un ieguvei, ar vienu no kurām ir notikusi aktīva ogļūdeņražu izpēte. Tā kā ogļūdeņražu izpēte visu izsniegto ogļūdeņražu izpētes un ieguves licenču ietvaros tuvojas noslēgumam, ir nepieciešams nepārprotams un skaidrs regulējums ogļūdeņražu ieguvei, lai ilgtermiņā nodrošinātu pārredzamību un caurskatāmību liela investīciju apjoma projektiem, kādi ir ogļūdeņražu izpēte un ieguve.

Patlaban divi komersanti ir ierosinājuši noteikt licences laukumu ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā un viens nekustamo īpašumu īpašnieks ir ierosinājis noteikt licences laukumu ogļūdeņražu izpētei un ieguvei uz sauszemes. Lai varētu izdot Ministru kabineta rīkojumus par licences laukuma noteikšanu ogļūdeņražu meklēšanai vai ogļūdeņražu izpētei un ieguvei, ir nepieciešams spēkā esošs regulējums.

Gatavojot noteikumu projektu, EM saņēma atzinumus no komersantiem, kuriem izsniegtas licences ogļūdeņražu izpētei un ieguvei - SIA "Balin Energy", SIA "Baltic Oil Management", SIA "Odin Energi Latvija" un PS "Baltic Oil Corporation", kā arī no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Baltijas Ģeologu asociācijas, Latvijas Juristu apvienības un Baltijas Ogļūdeņražu izpētes un ieguves asociācijas.

Noteikumu projekta saskaņošanas laikā tika panākta vienošanās par "Balin Energy", "Odin Energi Latvija" un "Baltic Oil Management" būtiskākajiem iebildumiem un priekšlikumiem. Piemēram, "Balin Energy" un "Odin Energi Latvija" iebildums attiecās uz ogļūdeņražu ieguves izdevumu segšanu līdz brīdim, kamēr Ministru kabinets izlemj par valsts līdzdalības daļas finansēšanu vai nefinansēšanu.

LETA / Foto: Shutterstock