VID: Ar jaunām prasībām izdosies mazināt krāpšanos ar kases aparātiem
Ieviešot jaunās tehniskās prasības kases aparātiem, hibrīda kases aparātiem un kases sistēmām tiks nodrošināta augsta datu aizsardzības pakāpe, kā arī būs izsekojams, ja notikusi nelikumīga manipulācija elektronisko ierīču un iekārtu programmatūrā.
Bizness un ekonomika
2015. gada 29. decembris, 13:56

VID: Ar jaunām prasībām izdosies mazināt krāpšanos ar kases aparātiem

Jauns.lv

Lai mazinātu un novērstu krāpšanos ar nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām, Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir iniciējis vairākus normatīvo aktu grozījumus, šodien žurnālistus informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis.

Šī gada 15.decembrī Ministru kabinets pieņēma VID izstrādātos grozījumus noteikumos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām un par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību.

Čerņeckis informēja, ka ar jaunajām tiesību normām tiks ieviestas jaunas tehniskās prasības kases sistēmām un pilnīgi jaunam kases aparāta veidam - hibrīda kases aparātam. Ministru kabineta noteikumi precizē katram iekārtas veidam - kases aparātam, hibrīda kases aparātam un kases sistēmai - izvirzāmās prasības tehniskajam aprīkojumam, kā arī funkcijām, kuras tām ir jānodrošina.

Ieviešot jaunās tehniskās prasības kases aparātiem, hibrīda kases aparātiem un kases sistēmām tiks nodrošināta augsta datu aizsardzības pakāpe, kā arī būs izsekojams, ja notikusi nelikumīga manipulācija elektronisko ierīču un iekārtu programmatūrā, skaidroja Čerņeckis. Tādējādi šis ir arī viens no pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai, jo, neuzrādot saņemtos ieņēmumus un izvairoties no nodokļu nomaksas, komersantam rodas naudas līdzekļi, kas tiek izlietoti, piemēram, darbinieku nelegālam atalgojumam.

Jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu vai kases sistēmu lietošana būs jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī, padziļinātās sadarbības programmas dalībniekiem - ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

Tāpat no 2016.gada 1.janvāra stājas spēkā grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredz VID tiesības uz aprēķinu pamata noteikt ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu, ja pārbaudē tiek konstatēts, ka nodokļu maksātājs lieto kases aparātu, hibrīda kases aparātu vai kases sistēmu ar mainītu konstrukciju vai programmu, bet nav iespējams noteikt nereģistrēto darījumu un samazināto ieņēmumu apmēru un periodu, kurā šādas darbības veiktas.

Šādos gadījumos ar nodokļiem un nodevām apliekamais objekts tiks noteikts, attiecinot nereģistrēto darījumu proporciju uz konkrētajā iekārtā reģistrēto darījumu kopsummu par pēdējiem 12 mēnešiem un piemērojot soda naudu 100% apmērā.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA