Bizness un ekonomika
2015. gada 31. decembris, 11:04

Gada laikā gāzes cena Latvijā ir samazinājusies par 26%

Jauns.lv

2015.gada decembrī dabasgāzes cena Latvijā bija par 26% zemāka nekā šā gada janvārī, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

2015.gadā energoresursu tirgū gada pirmajos trijos ceturkšņos bija vērojams pastāvīgs dabasgāzes tirdzniecības cenu kritums, septembrī sasniedzot zemāko dabasgāzes tirdzniecības cenu kopš 2010.gada - 206,32 eiro par tūkstoš normālkubikmetriem.

SPRK skaidroja, ka dabasgāzes tirdzniecības cenu samazinājuma rezultātā bija vērojams arī siltumenerģijas tarifu samazinājums. Latvijas apdzīvotajās vietās, kur siltumenerģijas apgādes tarifi noteikti atkarībā no dabasgāzes cenas, par siltumu bija jāmaksā līdz pat 19% mazāk. Piemēram, Rīgā, Daugavpilī, Aizkrauklē, Dobelē, Grobiņā, Ikšķilē, Jūrmalā tarifu samazinājums bija robežās no 16-19%, citviet samazinājums bija mazāks.

Tāpat regulatora siltumenerģijas pakalpojumu tarifu projektu izvērtēšanas rezultātā tika samazināti komersantu sākotnēji iesniegtie siltumenerģijas pakalpojumu tarifi, iegūstot izmaksu ieguvumu 400 000 eiro apmērā.

SPRK norāda, ka dabasgāzes jomā 2015.gadā nozīmīgi bija pabeigt iesākto darbu pie sistēmas operatora izstrādāto priekšlikumu dabasgāzes pārvaldes sistēmas lietošanas noteikumiem un dabasgāzes krātuves lietošanas noteikumiem izvērtēšanas, lai nodrošinātu sistēmas lietotājiem nediskriminējošu piekļuvi infrastruktūrai.

2015.gada 10.septembrī, pēc plašām konsultācijām ar tirgus dalībniekiem, tika apstiprināti dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumi, un to mērķis ir veidot pārskatāmu un atklātu dabasgāzes pārvades sistēmas un pazemes gāzes krātuves izmantošanu un brīvo jaudu piešķiršanu uz vienlīdzīgiem nosacījumiem. Tiesa, par noteikumu piemērošanu turpinās tiesvedība.

Jau ziņots, ka no 2016.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam mājsaimniecības par gāzi maksās mazāk, liecina AS "Latvijas Gāze" informācija.

Mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto ēdiena pagatavošanai un ūdens sildīšanai, gadā patērējot līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, tarifs samazināsies par 2,4% un būs 584,84 eiro par tūkstoš normālkubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un akcīzes nodokļa.

Savukārt tām mājsaimniecībām, kuras gāzi izmanto apkurei un patērē no 500 līdz 25 000 normālkubikmetru gāzes gadā, tarifs saruks par 4% un būs 341,03 eiro par tūkstoš normālkubikmetriem bez PVN un akcīzes nodokļa.

Vairums mājsaimniecību norēķināsies par tarifiem, kas iekļauj PVN un akcīzes nodokli dabasgāzes izmantošanai par kurināmo, attiecīgi maksājot 728,31 un 433,3 eiro par tūkstoš normālkubikmetriem.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA