Benzīnam cenas kāpušas par trim centiem, dīzeļdegvielai - par vienu centu
Vidējā benzīna cena "Statoil" degvielas uzpildes stacijās šobrīd ir 1,084 eiro litrā, dīzeļdegvielas cena - 0,944 eiro litrā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 4. janvāris, 15:47

Benzīnam cenas kāpušas par trim centiem, dīzeļdegvielai - par vienu centu

Jauns.lv

Ņemot vērā, ka šī gada 1.janvārī stājušās spēkā jaunās akcīzes nodokļa likmes degvielas produktiem, kas kopā ar pievienotās vērtības nodokli nozīmē trīs centu litrā pieaugumu benzīnam un autogāzei, atbilstoši tam mainījušās arī cenas "Statoil" degvielas uzpildes stacijās, informēja "Statoil Fuel&Retail Latvia" Degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis.

Dīzeļdegvielai cena attiecīgi pieaugusi par vienu centu litrā.

Vidējā benzīna cena "Statoil" degvielas uzpildes stacijās šobrīd ir 1,084 eiro litrā, dīzeļdegvielas cena - 0,944 eiro litrā. Zemākā benzīna cena stacijās ir 1,010 eiro litrā, bet zemākā dīzeļdegvielas cena - 0,900 eiro litrā.

Kā ziņots, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija (LDTA) visai negatīvi vērtēja šī gada budžetā paredzētās akcīzes nodokļa likmju izmaiņas, jo kopā ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) summas kāpumu benzīnam un autogāzei cenas kāpums būs lielāks par trīs centiem litrā, bet dīzeļdegvielai nodokļu pieauguma summa būšot viens cents par litru.

Kā norāda asociācijā, akcīzes nodokļa paaugstinājums tiešā veidā attieksies uz degvielas mazumtirdzniecības cenām.

Degvielas tirgotāju nozare to vērtē "ne pārāk pozitīvi", jo tas palielina nodokļu likmju un attiecīgi cenu starpību ar kaimiņvalstīm - gan Baltijas valstīm, gan Krieviju un Baltkrieviju. "Tas nozīmē, ka var palielināties tā saucamais iepirkšanās tūrisms un pierobežas patērētāji izvēlēsies iegādāties degvielu kaimiņvalstī, kur degvielas cena būs zemāka zemāku nodokļu dēļ," uzsver LDTA.

Tas nozīmējot, ka Latvijā degvielas iegāde var samazināties un līdz ar to arī akcīzes un pievienotās vērtības nodokļu ieņēmumi var kļūt mazāki, nekā prognozēts. "Uzskatām, ka ir nepieciešama vismaz patēriņa nodokļu likmju sinhronizācija Baltijas valstu ietvaros, jo ģeogrāfiski mūsu ekonomikas ir ļoti saistītas," secina degvielas tirgotāji.

Kā ziņots, šogad plānots palielināt akcīzes nodokļa likmi svinu nesaturošajam benzīnam no 411,21 eiro līdz 436 eiro par 1000 litriem, dīzeļdegvielai no 332,95 eiro līdz 341 eiro par 1000 litriem un sašķidrinātajām naftas gāzēm no 161 eiro līdz 206 eiro par 1000 kilogramiem.

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA