Finanšu ministrija: "Rūpniecības izaugsme novembrī atkal kļuva spēcīgāka"
Starp nozīmīgākajiem apstrādes rūpniecības izaugsmes nodrošinātājiem ierindojās kokapstrāde, mēbeļu ražošana, datoru un elektronisko iekārtu ražošana, poligrāfija un ierakstu reproducēšana.
Bizness un ekonomika
2016. gada 4. janvāris, 18:43

Finanšu ministrija: "Rūpniecības izaugsme novembrī atkal kļuva spēcīgāka"

Jauns.lv

Pēc mērenās rūpniecības izaugsmes iepriekšējos divos mēnešos 2015. gada novembrī sektora izlaide atgriezās pie spēcīgāka un stabilāka apjomu pieauguma. Gada izteiksmē rūpniecībā saražotās produkcijas apjoms pieauga par 4,3%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā tika reģistrēts izlaides palielinājums par 3,2% un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē – par 7,6%. Turpretī ieguves rūpniecība, kas pērn kopumā attīstījusies labi, novembrī uzrādīja strauju izlaides samazinājumu 8,5% apmērā, salīdzinot ar 2014. gada novembri.

Pērnā gada novembrī galveno apstrādes rūpniecības apakšnozaru attīstības tendences bija līdzīgas iepriekšējos mēnešos novērotajām. Starp nozīmīgākajiem apstrādes rūpniecības izaugsmes nodrošinātājiem ierindojās kokapstrāde, mēbeļu ražošana, datoru un elektronisko iekārtu ražošana, poligrāfija un ierakstu reproducēšana. Kokrūpniecības izlaides apjomi 2015. gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi, pieauga par 6,6%. Savukārt mēbeļu ražotāji gada griezumā savus ražošanas apjomus kāpinājuši par 19,9%, kas bija viens no spēcīgākajiem apakšnozares pieauguma tempiem iepriekšējā gada laikā.

Datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana 2015. gada novembrī salīdzinājumā atbilstošu laika periodu gadu iepriekš pieauga par 34,7%, bet par 11,0% palielinājās poligrāfijas un ierakstu reproducēšanas izlaide.

Labus pieauguma tempus novembrī uzrādījušas arī citas apstrādes rūpniecības apakšnozares, piemēram, tekstilizstrādājumu ražošanā gada izteiksmē reģistrēts kāpums par 5,7%. Sākot ar 2014. gada martu, šī apakšnozare uzrādīja nepārtrauktu ražošanas apjomu kritumu, taču saskaņā ar jaunākajiem datiem tekstilizstrādājumu ražošanā jau trešo mēnesi pēc kārtas fiksēts pieaugums. Turklāt, lai arī apģērbu ražošanas izlaide joprojām samazinās, Latvijas vieglās rūpniecības, kas apvieno apģērbu, tekstila un ādas izstrādājumu ražošanu, uzņēmumu pārstāvji ir optimistiski, raugoties uz nākotnes perspektīvām. Viņi norāda, ka atsevišķās preču grupās vērojami labi rezultāti, piemēram, ķīmisko šķiedru un specifisku produktu (auklu, papīra pavedienu izstrādājumu, tehniskā tekstila, profesionālo un adīto apģērbu) ražošanas pieaugums pakāpeniski atjaunojas. Turklāt arī veļas ražošana, kas šobrīd sarūk saistībā ar nelabvēlīgo ekonomisko vidi Latvijas austrumu tirgos, varētu pieaugt līdz ar pirktspējas uzlabošanos Krievijā un Ukrainā, jo, kā liecina nozares pārstāvju novērojumi, uz šo brīdi atstātā Latvijas uzņēmumu vieta šo valstu tirgos joprojām nav aizņemta.

2015. gada novembrī spēcīgu izaugsmi uzrādīja arī gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošana, gada griezumā palielinoties par 6,6%. To zināmā mērā veicināja elastīgo iepakojuma materiālu ražošanas un loģistikas kompleksa atklāšana pērnā gada novembrī, projekta īstenošanā ieguldot gandrīz 30 miljonus eiro. Pēc uzņēmuma pārstāvju aplēsēm šo investīciju rezultātā trīs gadu laikā būs iespējams divkāršot produkcijas izlaidi un kāpināt tās eksporta daļu.

Apstrādes rūpniecības izaugsmi nākotnē sekmēs arī modernizētā vagonu depo atklāšana pērnā gada nogalē. Tiek prognozēts, ka ar jaunajām ražošanas jaudām uzņēmums SIA “L-Ekspresis” varēs attīstīt dažādu vagonu remonta pakalpojumus, fokusējoties uz vagonu kapitālo remontu un dažādiem tehniskās apkopes pakalpojumiem.

Toties izlaides apjomu kritums pagājušā gada novembrī kārtējo reizi tika fiksēts pārtikas produktu ražošanā (-5,7% gada griezumā), ko noteica spēcīgais zivju un vēžveidīgo, kā arī augļu un dārzeņu pārstrādes apjomu samazinājums. Taču gaļas un piena produktu ražošanas apjomi palielinājās. Turklāt šogad plānota jaunas piena pārstrādes rūpnīcas atvēršana Bauskā, kas pozitīvi ietekmēs piena produktu ražošanu un pārtikas rūpniecību kopumā.

Pērnā gada novembrī, salīdzinot ar 2014. gada novembri, saruka arī elektrisko iekārtu ražošanas apjomi (-18,8%), nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana (-7,7%), kā arī automobiļu un piekabju ražošana (-11,3%).

Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādes apjomi ceturto mēnesi pēc kārtas uzrādīja izaugsmi. To pagājušā gada novembrī līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos noteica ražošanas apjomu pieaugums koģenerācijas stacijās, kamēr hidroelektrostaciju izlaide samazinājās. Turklāt 2015. gada novembrī iespaidīgu pieaugumu uzrādīja elektroenerģijas eksports (+128% gada griezumā).

Tādējādi 2015. gada vienpadsmit mēnešos kopumā Latvijas rūpniecības izlaide palielinājusies par 3,5%, salīdzinot ar 2014. gada atbilstošo laika posmu. Tai skaitā apstrādes rūpniecības izaugsme veido 4,1%. Sagaidāms, ka 2015. gada pēdējā mēnesī rūpniecības izlaide saglabās ierasto attīstības dinamiku, tādējādi noslēdzot gadu ar stabilu sektora izaugsmi. 

Regīna Zommere / Foto: Edijs Pālens/LETA

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.