Jaunais gads atnācis ar jauniem nodokļiem. Kas šogad sitīs pa mūsu makiem?
Šogad iedzīvotājus gaida vairākas būtiskas izmaiņas, kas ietekmēs viņu maciņu saturu. Dārgāka būs degviela un alkohols, vairāk maksāsim nodokļos par nekustamo īpašumu. Par 10 eiro palielināsies minimālā alga un neapliekamais minimums.
Bizness un ekonomika
2016. gada 5. janvāris, 05:30

Jaunais gads atnācis ar jauniem nodokļiem. Kas šogad sitīs pa mūsu makiem?

Jauns.lv

Šogad par desmit eiro pieaugs gan minimālā alga, gan neapliekamais minimums, dažās profesijās arī gaidāms algas pieaugums. Tomēr palielināsies arī izdevumi – paaugstināsies gan nekustamā īpašuma nodoklis, gan arī piemēros nodokli par namu apsaimniekošanas pakalpojumiem.

Būs arī citas izmaiņas. Palielinās akcīzes nodokli degvielai, alkoholam un tabakai. Izmaiņas būs arī ceļu satiksmes noteikumos un citās jomās. Diez vai salīdzinoši nelielais minimālās algas pieaugums spēs kompensēt visus pieaugošos izdevumus. Kasjauns.lv skaidro, kādas izmaiņas iedzīvotājus sagaida šogad.

Ieguvumi

* Minimālā alga palielināsies no 360 uz 370 eiro mēnesī.

* Ar nodokļiem neapliekamais minimums pieaugs no 75 uz 85 eiro mēnesī.

* Ģimenēm ar bērniem, pat ja ģimenē aug tikai viens bērns, tiks piemēroti nekustamā īpašuma nodokļa par dzīvokli atvieglojumi, un cilvēki maksās mazāk – gan par zemi, gan par dzīvokli. Atlaide par vienu bērnu noteikta 50%, par diviem – 70% apmērā. Ģimenēs ar trim un vairāk bērniem saglabāsies 90% atlaide. Šis ieguvums gan attiecas tikai uz rīdziniekiem.

* No nākamā gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam mājsaimniecības, kas gāzi izmanto ēdiena pagatavošanai un ūdens sildīšanai, par dabasgāzi maksās par 2,4% mazāk, bet mājsaimniecības, kuras gāzi izmanto apkurei, maksās par 4% mazāk.

* Paredzams, ka no nākamā gada nedaudz zemāka būs arī elektroenerģijas cena. Cik liela tā būs, ir atkarīgs no izvēlētā elektroenerģijas tirgotāja.

* Tiks ieviests diferencētais neapliekamais minimums, kas palielinās ienākumus zemo algu saņēmējiem. Līdz ar to palielināsies algas – vairāk nekā 30 000 pensiju saņēmējiem ienākumi pieaugs par 10,16 eiro mēnesī.

* Vidēji par 7% no nākamā gada pieaugs algas mediķiem un ārstniecības iestāžu personālam. Tāpat uz algas pieaugumu var cerēt arī citu profesiju pārstāvji, piemēram, iekšlietu sistēmā strādājošie.

Zaudējumi

* Dzīvojamo māju pārvaldīšanas (apsaimniekošanas) pakalpojumiem tiek noteikts PVN 21% apmērā.

* Pieaugušas nekustamā īpašuma nodokļa likmes. Vairāk būs jāmaksā zemes īpašniekiem, jo tiks atceltas krīzes laikā piemērotās atlaides. Dzīvokļu īpašniekus šis pieaugums īpaši neskars. Tomēr, ja daudzdzīvokļu namu dzīvokļu īpašnieki ir privatizējuši arī zemi, tad viņiem būs jāmaksā vairāk par savu nosacīto zemesgabala daļu zem mājas. 50 m2 dzīvokļa īpašniekiem parastā mikrorajonā šis nodoklis vidēji palielināsies par 50 centiem mēnesī.

* Izmaiņas skars arī dzīvokļus, kuros neviens nedzīvo. Piemēram, Rīgā ir 38 000 dzīvokļu, kuros neviens nav deklarējis savu dzīvesvietu. Par šādu dzīvokli nekustamā īpašuma nodokļa likme būs 1,5% no kadastrālās vērtības (ja šis dzīvoklis ir apdzīvots, nodokļa likme ir 0,2%).

 * Par trijiem mēnešiem pieaudzis pensionēšanās vecums un tas būs 62 gadi un deviņi mēneši, līdz tas 2015. gadā sasniegs 65 gadus. Pieaudzis arī priekšlaicīgas pensionēšanās vecums līdz 60 gadiem un deviņiem mēnešiem.

* No nākamā gada lielāks transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis noteikts par kravas automobiļiem ar pilnu masu no 12 000 kilogramiem, kas būs apmēram divas reizes lielāks.

Izmaiņas kredītu jomā

* Turpmāk ātros kredītus vairs nevarēs saņemt nakts laikā no pulksten 23.00 līdz 7.00.

* Soda nauda par neatmaksātu kredītu nedrīkstēs būt lielāka par pašu parāda summu. Tas attieksies tikai uz kredītiem, kas būs ņemti no 2016. gada 1. janvāra.

Izmaiņas ceļu satiksmes noteikumus

Vairāki būtiski grozījumi attiecas uz velosipēdistiem:

* Braukšana ar velosipēdiem būs atļauta tikai pa tiem paredzēto infrastruktūru. Piemēram, pa velojoslu. Ja šīs infrastruktūras nav vai tā attālināta no ceļa, velosipēdistiem jābrauc pa brauktuvi.4

* Braukšana ar velosipēdu pa ietvi tiks atļauta kā izņēmuma gadījums, ja braukšana pa brauktuvi, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus nav iespējama, ir apgrūtināta vai bīstama. Gājējiem uz ietves ir priekšroka un velosipēdistiem jāizvēlas braukšanas ātrums, kas neapdraud un netraucē gājējus. Braukšana pa ietvi jebkurā gadījumā atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un viņu pavadītājiem.

* Ar velosipēdiem atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām, ja uzstādīta attiecīgā papildzīme.

* Nenokāpjot no velosipēda, būs atļauts šķērsot brauktuvi pa ietves vai nomales iedomāto turpinājumu, kā arī, netraucējot gājējus un gājēju ātrumā, pa gājēju pārejām

* Precizēts likums, kas nosaka, ka braukt ar velosipēdu ceļu satiksmē patstāvīgi ir atļauts no 10 gadu vecuma.

Ir arī citas izmaiņas:

* atļautais maksimālais braukšanas ātrums uz grants ceļiem līdzšinējo 90 km/h vietā pazemināts līdz 80 km/h.

* Tiks ieviestas jaunas ceļa zīmes. Piemēram, zīmes, kas apzīmē apdzīvotu vietu sākumu un beigas. Proti, līdztekus jau esošajām ceļa zīmēm – melns uzraksts uz balta fona, turpmāk apdzīvotas vietas beigas un sākumu varēs apzīmēt arī ar melnu ēku kontūrām uz balta fona. Tāpat ieviesta zīme, kas informē un aicina ceļa remonta laikā ievērot „rāvējslēdzēja” principu.

* Ieviesti vairāki jauni ceļa horizontālie apzīmējumi. Piemēram, uz ceļa uzzīmēta lidmašīna norādīs ceļu vai virzienu uz lidostu.

* Būs aizliegts pārvadāt bērnus līdz trīs gadu vecumam automobilī, kas nav aprīkots ar drošības jostām.

* Elektromobiļiem ar speciālām numura zīmēm būs atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām.

* Lai atjaunotu transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, kas atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, šoferiem no nākamā gada būs jākārto teorētiskais ceļu satiksmes noteikumu eksāmens. Līdz šim nebija noteikta speciāla kārtība, kā personas var atjaunot savas autovadītāja tiesības, kas atņemtas līdz vienam gadam.

* Turpmāk autovadītāji, braucot mašīnā, nedrīkstēs darboties arī ar piezīmjdatoriem, planšetdatoriem un viedierīcēm. Līdz šim šoferi pie stūres nedrīkstēja runāt pa telefonu, ņemot rokā tālruņa klausuli.

.

* No šā gada maija arī tiks aizliegts smēķēt privātajā automašīnā, pat tajos gadījumos, ja tajā brauks tikai pats autovadītājs. Kā šī norma tiks kontrolēta, vēl īsti skaidrs nav.

* Ceļu satiksmes noteikumos īpaši tagad īpaši uzsvērts, ka mopēdi ir mehāniskie transportlīdzekļi, tādēļ uz tiem attiecināmas tādas pašas normas, kā uz pārējiem motorizētajiem transportlīdzekļiem. Tiks nodalītas uz velosipēdistiem un mopēdistiem attiecināmās normas.

Palielinājies akcīzes nodoklis

* Pieaudzis akcīzes nodoklis benzīnam, degvielai un autogāzei: par vienu eirocentu litrā dīzeļdegvielai un par trim - benzīnam un autogāzei.

* Alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodoklis pieaudzis no 5 līdz 18 centiem par litru.

* Smēķējamai tabakai akcīzes nodoklis pieaugs par 2,51 eiro kilogramā.

* No nākamā gada lielāks transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis noteikts par kravas automobiļiem ar pilnu masu no 12 000 kilogramiem, kas būs apmēram divas reizes lielāks.

Citas izmaiņas

Izmaiņas skars arī citās jomās. Piemēram:

* Aplokšņu algu maksātājiem divkārt palielinās sodu par naudas izmaksāšanu aploksnē. Tagad par to būs jāmaksā sods no 140 līdz 2100 eiro.

* Par vienu procentu pieaugs iemaksas 2. pensiju līmenī – no 5% līdz 6% no bruto algas.

* Līdz ar minimālās algas pieaugumu par divarpus eiro pieaugs uzturlīdzekļu apmērs, ko Uzturlīdzekļu garantiju fonds izmaksā bērniem, kuru viens no vecākiem nemaksā alimentus. Bērnam līdz 7 gadu vecumam tie būs 92,50 eiro, bet bērniem no 7 līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 111 eiro mēnesī.


Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA