Atpērkot VID ēku Mežaparkā, valsts pārņēmusi arī 55 miljonu eiro kredītu
Bizness un ekonomika
2016. gada 10. janvāris, 20:47

Atpērkot VID ēku Mežaparkā, valsts pārņēmusi arī 55 miljonu eiro kredītu

Jauns.lv

Valsts, atpērkot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēku Mežaparkā, pārņemusi arī 55 miljonu eiro kredītu, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Tajā norādīja, ka gada nogalē Laimdotas Straujamas valdības pēdējā sēdē slepeni akceptēts kāds vērienīgs darījums. Valsts par 21 miljonu eiro atpirkusi daļas ar Krievijas miljardieri Viktoru Vekselbergu saistītā firmā un kļuvusi par vienīgo īpašnieku VID ēkai Mežaparkā.

"Pirkumu finanšu ministrs sauc par izdevīgu, jo valsts varēs samazināt nomas maksu, ko līdz šim strikti noteica uz 30 gadiem noslēgtais līgums. Tomēr par veiksmīgu šo darījumu saukt attur 55 miljonu eiro lielais kredīts bankā, kas tagad valstij būs jāsedz vienai. Teritorija Mežaparkā, kur savulaik pletās nekopta zāle un uzņēmums "Ķīšezers" audzēja tomātus un gurķus, dažiem izredzētajiem palīdzējis tapt miljonāriem, bet uz tās uzceltā VID ēka iztukšojusi valsts kabatas," pauda raidījumā.

Pēc tajā vēstītā, joprojām nav atminēta mīkla, kā apsūdzētā, ārzemēs bēguļojušā muitnieka Vladimira Vaškeviča sievai Inārai Vilkastei zemi, ko viņa bija iegādājusies par 170 tūkstošiem latu, trīs gadus vēlāk izdevās pārdot par 30 miljoniem. To nopirka Krievijas oligarham Viktoram Vekselbergam pastarpināti piederoša firma, lai Mežaparkā uzceltu vērienīgu dzīvojamo māju un biroju kompleksu. Vekselberga intereses Latvijā pārstāvēja bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs. Krīze ieceri par apbūvi apstādināja, taču attīstītāji nepadevās un panāca, ka uz viņu zemes ceļ jauno VID ēku.

Celt VID ēku uz Krievijas miljardierim piederošas zemes atļāva Aigara Kalvīša valdība. Izveidoja kopuzņēmumu "Biroju centrs Ezerparks", kur turpat 68,55% daļu piederēja Bojāra vadītajai kompānijai "Mežaparks SPV" un atlikušās daļas Finanšu ministrijas pārraudzītajai kompānijai "Valsts nekustamie īpašumi". Par finanšu ministru nākot Einaram Repšem, viņa biroja vadītāja Baibu Fromani nozīmēja par kopuzņēmuma vadītāju, lai uzraudzītu ēkas celtniecību.

"Būvniecībai Biroju centrs Ezerparks ņēma kredītu. Jauno kompleksu atklāja 2014.gada vasarā un atklātībā beidzot tapa zināms, cik VID par ēkas lietošanu būs jāmaksā. Izrādījās, ka līdz pat 2044.gadam Valsts ieņēmumu dienests par ēkas nomu un uzturēšanu ik gadu tērēs vidēji 10 miljonus, kas ir trīs reizes vairāk nekā dienests maksāja par 14 ēkām, kurās uzturējās iepriekš. Jaunajā kompleksā, protams, ir moderns datu centrs un muitas laboratorijas, tomēr pirmajos mēnešos būvē atklājās arī daudz nepilnību, ar kuru novēršanu "Biroju centrs Ezerparks" nebūt nesteidzās," klāstīja raidījumā.

Uzreiz pēc VID ēkas nodošanas Vekselberga finansētais uzņēmums meklēja iespējas,kā varētu būvi un zemi pārdot tālāk. Un "Valsts nekustamajiem īpašumiem" piedāvāja pārdot arī savas daļas ASV investīciju fondam "LCN". Tomēr valsts šim darījumam nepiekrita, jo tā zaudētu kontroli noteikt gan cenu, gan nomas maksu. Tad nāca jauns piedāvājums - valstij atpirkt daļas no "Mežaparks SPV" un kļūt par vienīgo īpašnieci zemei un VID ēkai. Abas puses pasūtīja vērtējumus, tie bija līdzīgi. Valsts paļāvās uz "Latio" vērtējumu un piekrita 21 miljonu eiro pirkumam.

Gada pēdējā Straujumas valdības sēdē, finanšu ministram Jānim Reiram pašam klāt neesot, ministri darījumu bez diskusijām akceptēja, jo tam saskaņojumu bija devusi tieslietu ministrija un Pārresoru koordinācijas centrs. Reirs, kurš rīkojuma projektu valdībai iesniedza kā steidzamu, to sauc par izdevīgu darījumu, norādot, ka samaksātā summa ir aptuveni tirgus vērtības apmērā.

Par pirkumu "Valsts nekustamajiem īpašumiem" bija jānorēķinās īsā laikā - nepilnās trijās nedēļās. Jaunākais pusgada pārskats liecina, ka vismaz uzkrājumos nekustamajiem īpašumiem šādas naudas nebija.

"Darījuma avots ir "Valsts nekustamo īpašumu" kā akciju sabiedrības pašu līdzekļi. Mēs darījuma nodrošināšanai neesam ņēmuši nevienu centu kredīta, valsts budžeta naudas ne centa nav izlietots. Līdz ar to nevar teikt, ka mēs būtu apgrūtinājuši valsts budžetu," sacīja uzņēmuma vadītājs Mārtiņš Tols.

Pēc raidījumā vēstītā, amatpersonas uzsver, ka valsts no šī darījuma ieguvusi 34 miljonus, jo nomas līgumu tagad varēs pārskatīt, un katru gadu tiks ietaupīts viens miljons , ko kā savu peļņu bija ieplānojis Krievijas partneris.

Tomēr "Nekā personīga" zināms, ka ieguvusi arī Vekselbergam netieši piederošā firma , jo tā atbrīvojusies no VID ēkas celtniecībai ņemtā kredīta "Nordea bankā" . Patlaban tas ir 55 miljonu eiro apmērā, un pilnībā būs jāsedz "Valsts nekustamajiem īpašumiem".

Raidījums novēroja, ka "Biroju centrs Ezerparks:, kas tagad 100% pieder "Valsts nekustamajiem īpašumiem", joprojām atrodas vienās ofisa telpās Vecrīgā kopā ar Vekselberga nekustamo īpašumu firmām.

BNS / Foto: Ieva Lūka/LETA