Valsts pārvaldē jau patlaban ir iespēja strādāt elastīgu darba laiku
LDDK kā vienu no iespējamiem risinājumiem, lai Latvijai nevajadzētu atteikties no pārejas uz ziemas laiku.
Bizness un ekonomika
2016. gada 17. janvāris, 13:33

Valsts pārvaldē jau patlaban ir iespēja strādāt elastīgu darba laiku

Jauns.lv

Lai gan Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) kā alternatīvu laika joslas maiņai rosinājusi ieviest izmaiņas cilvēku darba laikā, valsts pārvaldē jau patlaban ir iespējams strādāt elastīgu darba laiku, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta direktores vietniece Zaiga Barvida.

Valsts pārvaldē jau patlaban atsevišķās iestādēs cilvēkiem ir iespējams strādāt elastīgu darba laiku, kā arī daļa iestāžu nosaka vasaras darba laiku, vienlaikus nodrošinot, ka iestāde ir sasniedzama arī valsts pārvaldes noteiktajā darba laikā - no plkst.8.30 līdz plkst.17.

Tomēr Valsts kanceleja uzskata, ka tiešajās valsts pārvaldes iestādēs būtu jāturpina ieviest elastīgs darba laiks un attālinātā darba iespējas, vienlaicīgi nodrošinot arī elektronisku dokumentu apriti. Tomēr šo elementu ieviešana ir atkarīga no iestādes funkcijām, un katra iestāde pati var izvērtēt, cik lietderīgi ir ieviest elastīgu darba laiku vai attālinātā darba iespējas. Šādi pasākumi arī būtu jāīsteno uz noteiktām cilvēku grupām - cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, vecākiem, cilvēkiem, kas aprūpē vecākos ģimenes locekļus vai ģimenes locekļus ar īpašām vajadzībām.

Barvida minēja, ka Valsts kancelejas pasūtītajā pētījumā par valsts pārvaldes lomu un attīstību nākotnē viens no cilvēkresursu attīstības politikas virzieniem ir elastīga un uz dzīvesciklu orientēta personāla vadības politika, kur tiek ņemtas vērā noteiktu vecuma grupu darbinieku vajadzības, kurā īpaša vieta ierādīta darbinieku individuālās attīstības un karjeras plānošanai, darba un personīgās dzīves līdzsvara risinājumiem un veselības veicināšanas programmām.

Jau ziņots, ka LDDK kā vienu no iespējamiem risinājumiem, lai Latvijai nevajadzētu atteikties no pārejas uz ziemas laiku, bet joprojām saglabātu vienotu sistēmu ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, redz cilvēku dienas režīma maiņu valsts līmenī.

Pēc LDDK pārstāvja Pētera Leiškalna sacītā, kā viens no risinājumiem, lai nebūtu jāmaina Latvijā pieņemtā laika zona no UTC+2 uz UTC+3, kā arī lai nebūtu jāatsakās no ES pieņemtās sistēmas par vienotu pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ, ir cilvēku dienas režīma maiņa valsts līmenī. Eksperts sacīja, ka to, ko cilvēki darīja plkst.7, attiecīgā brīdī viņi darītu plkst.6, jo pēc gaismas un tumsas laika tas būtu viens un tas pats mirklis. Vai arī darba diena sāktos par stundu ātrāk un attiecīgi par stundu vēlāk arī beigtos.

LETA/Foto: Agnese Gulbe/LETA