Somija no Baltijas valstīm pērk elektroenerģiju
Aukstā laika dēļ elektroenerģijas biržā izveidojusies neierasta situācija - lielākajā daļā Skandināvijas elektroenerģija ir dārgāka nekā Lietuvā, Latvijā un Igaunijā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 18. janvāris, 21:45

Somija no Baltijas valstīm pērk elektroenerģiju

Jauns.lv

Turpinoties salam Skandināvijā, Baltijas valstis sākušas pārdot elektroenerģiju Somijai, bet aizvadītajā nedēļas nogalē elektroenerģija pārdota arī Polijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā ziņo Lietuvas lielākā elektroenerģijas ražotāja "Lietuvos energijos gamyba", aukstā laika dēļ elektroenerģijas biržā izveidojusies neierasta situācija - lielākajā daļā Skandināvijas elektroenerģija ir dārgāka nekā Lietuvā, Latvijā un Igaunijā.

Kompānija norāda, ka, pastāvot šādām cenām, pirmdien atkal ieslēgts Lietuvas elektrostacijas devītais energobloks, kas nedēļas nogalē nedarbojās.

"Tāda situācija, ka elektroenerģija no Baltijas valstīm tiek eksportēta uz Skandināviju, tiešām veidojas reti. Šoreiz tā noticis tādēļ, ka Somijas elektroenerģijas ražotāji vairs nespēj par zemām cenām apmierināt maksimumstundas pieprasījumu, un palīgā nākuši igauņi, latvieši un lietuvieši, kas šodien intensīvi strādā," norādījis "Lietuvos energija" grupas elektroenerģijas tirdzniecības uzņēmuma "Energijos tiekimas" ģenerāldirektors Vidmants Salietis.

Sestdien elektroenerģija no Lietuvas pārdota Polijai, bet pirmdien pa Igaunijas un Somijas starpsavienojumu tiks eksportēts 8200 megavatstundu elektroenerģijas.

Lietuvas elektrostacijas devītais energobloks no pagājušās pirmdienas līdz piektdienai kopumā saražoja vairāk nekā 20 000 MWh elektroenerģijas, bet nedēļas nogalē, cenām biržā krītoties par aptuveni 20 eiro megavatstundā, tas nedarbojās.

Otrdien "Nord Pool Spot" biržā Lietuvas un Latvijas zonās elektroenerģija maksās 56,81 eiro, Igaunijā - 55,99 eiro, Somijā - 59,2 eiro, visās Zviedrijas zonās - 57,16 eiro, un šāda cena būs arī daļā Norvēģijas.

LETA/Foto: AFP/LETA