Par sniega nenotīrīšanu ap auto draud simtiem eiro liels sods. FOTO. VIDEO
Daudzās Latvijas pilsētās pieņemti bargi saistošie noteikumi, kas paredz simtiem eiro lielu naudas sodu par sniega nenotīrīšanu ap ielas malā atstātu un „aizmirstu” auto.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 19. janvāris, 06:13

Par sniega nenotīrīšanu ap auto draud simtiem eiro liels sods. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Daudzās Latvijas pilsētās un novados ir paredzēts sods autoīpašniekam, ja viņš savu spēkratu vairākas dienas ir atstājis ielas malā un pieļāvis tā pārvēršanos par kupenu. Par to var draudēt vairāku simtu eiro liels naudas sods: Rīgā vai Koknesē – 350 eiro, Saulkrastos vai Ogrē – 250, bet Valmierā – 100 eiro.

Šāds sods paredzēts privātpersonām, bet juridiskām personām tas ir daudzkārt lielāks. Rīgā, piemēram, - 1400, bet Saulkrastos – 1000 eiro. Tā kā īpaši jāuzmanās, ja gribat uz ietves nepieskatītu atstāt savu darba automašīnu. Var nākties šķirties ne tikai no prāvas naudas summas, bet arī, iespējams, ja priekšnieks kļūs sevišķi dusmīgs, - no darba.

Galvaspilsētas pašvaldības policija pagaidām gan nevienam autoīpašniekam šo bargo sodu nav piemērojusi, informē pašvaldības policijas pārstāve Inese Krieviņa.

Pirms pāris gadiem viena Latvijas vietvara pēc otras sāka pieņemt pašvaldības saistošos noteikumus, kuri pārsvarā ir vienādi formulēti - no 1. novembra līdz 1. martam (dažas pašvaldības gan nav noteikušas īpašu laika nogriezni), lai nodrošinātu ielu un brauktuvju tīrīšanu no sniega, transportlīdzekļu īpašniekiem vai turētājiem par pienākumu uzliek uz ielām vai pagalmos ilgāk par trim diennaktīm atstātām automašīnām nodrošināt teritorijas attīrīšanu no sniega ap transportlīdzekli tādā mērā, lai netiktu traucēta gājēju un transporta satiksme, kā arī ielu un piebraucamo ceļu kopšana ar mehāniskajiem līdzekļiem. Pārsvarā šīs prasības ietvertas pašvaldības teritorijas un izmantošanas saistošajos noteikumos.

Noteikumos gan konkrēti nav noteikts, cik lielā placī ap auto jābūt notīrītam sniegam, vien jāinterpretē nosacījums: „lai netraucētu citiem”. Sniegu var nošķūrēt uz brauktuves, kur tas jānovāc sniega tīrāmajām mašīnām.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Krieviņa norādījusi: „Pašvaldības policijā nav saņemtas sūdzības, līdz ar to nav uzsākta lietvedība un nav neviena administratīvā pārkāpuma protokola tieši par šo punktu”. Ja tiks saņemts šāds izsaukums, tad autoīpašnieks labākajā gadījumā varētu izsprukt cauri ar brīdinājumu. Ja viņš nelabosies, tad gan nāksies rēķināties ar sodu. Protams, sodu var pārsūdzēt un no tā varēs atbrīvoties, ja, piemēram, autoīpašnieks būs saslimis un pašvaldības policijai varēs uzrādīt ārsta zīmi.

 

Soda par apsnigušajiem auto Apsniguša auto cena – 350 eiro Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Mazītis/Video: LTV „4.studija”, LNT „900 sekundes”