Saeima atbalsta cietumsodu par liela apmēra aplokšņu algu maksāšanu
Par aplokšņu algu maksāšanu varētu piemērot cietumsodu līdz diviem gadiem.
Bizness un ekonomika
2016. gada 21. janvāris, 13:05

Saeima atbalsta cietumsodu par liela apmēra aplokšņu algu maksāšanu

Jauns.lv

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, tajā skaitā akceptējot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Kārļa Šadurska (V) un tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) priekšlikumus Krimināllikumā paredzēt iespēju ar cietumsodu līdz diviem gadiem sodīt personas, kuras ievērojamā apmērā būs maksājušas grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu jeb "aplokšņu algas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Likumā plānots ierakstīt, ka par darba samaksas, kas nav uzrādīta grāmatvedības uzskaitē, izmaksāšanu, ja tas izdarīts ievērojamā apmērā, sodītu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Sodu varētu piemērot, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trīs gadiem.

Atbildība par Krimināllikumā paredzēto noziegumu, kas izdarīts lielā apmērā, iestājas, ja nozieguma priekšmeta kopējā vērtība nodarījuma izdarīšanas brīdī nav bijusi mazāka par 50 tajā laikā Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu, kas pašlaik ir 18 500 eiro.

Par grozījumiem Krimināllikumā Saeimai vēl būs jālemj trešajā, galīgajā, lasījumā.

Kā ziņots, Saeima iepriekš otrajā lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas un tieslietu ministra Rasnača rosinājumu noteikt, ka par darba samaksas, kas nav uzrādīta grāmatvedības uzskaitē jeb "aplokšņu algas" maksāšanu fiziskai personai vai uzņēmuma valdes loceklim jāpiemēro naudas sods no 140 līdz 2100 eiro. Šos grozījumus gan paredzēts veikt citā likumā - Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA

Tēmas