Finanšu uzraugi nosaka darbības ierobežojumus "Trasta komercbankai"
Lēmumu par ierobežojumiem FKTK pieņēmusi, jo uzraudzības procesā netika panākts atbilstošs progress vairāku svarīgu bankas darbības jomu sakārtošanā, piemēram, kapitāla palielināšana, bankas darbības attīstības stratēģijas un iekšējās kontroles sistēmas pilnveide.
Bizness un ekonomika
2016. gada 22. janvāris, 17:14

Finanšu uzraugi nosaka darbības ierobežojumus "Trasta komercbankai"

Jauns.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome šodien nolēmusi noteikt AS "Trasta komercbanka" darbības ierobežojumus, aizliedzot veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tai skaitā ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam.

Bankai ir pienākums nodrošināt, ka klienti šo ierobežojumu laikā var brīvi rīkoties (pārskaitīt vai izņemt skaidrā naudā) ar summu līdz FKTK noteiktajam ierobežojumu apmēram - 100 000 eiro.

Saskaņā ar FKTK sniegto informāciju, 93% bankas klientu naudas līdzekļi bankā nepārsniedz šo limitu un FKTK noteiktie ierobežojumi tos neietekmēs. FKTK uzsver arī, ka šie ierobežojumi neattieksies uz naudas līdzekļiem, kas klientu kontos tiks ieskaitīti pēc FKTK lēmuma pieņemšanas dienas.

Noteiktais ierobežojums par 100 000 eiro neattiecas arī vēl uz vairākiem citiem darījumiem, proti, bankas un klientu maksājumiem valsts budžetā un valsts un pašvaldību iestādēm, bankas un klientu maksājumiem komercsabiedrībām, kuru darbība saistīta ar preču ražošanu un pakalpojumu sniegšanu valsts un pašvaldību regulējamās nozarēs. Tāpat tas neattiecas uz klientu maksājumiem bankai un tās meitassabiedrībām, bankas ieguldījumiem Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīros, kā arī klientu vērtspapīru pārvedumiem.

FKTK paziņojumā medijiem informē, ka "Trasta komercbanka" turpina darbu ikdienas režīmā, sniedz pakalpojumus un pilda saistības pret klientiem, ievērojot FKTK noteiktos ierobežojumus.

Lēmumu par ierobežojumiem FKTK pieņēmusi, jo uzraudzības procesā netika panākts atbilstošs progress vairāku svarīgu bankas darbības jomu sakārtošanā, piemēram, kapitāla palielināšana, bankas darbības attīstības stratēģijas un iekšējās kontroles sistēmas pilnveide. Tāpat tika ņemts vērā fakts, ka bankas lielākajiem akcionāriem ar būtisku līdzdalību - Igoram Buimisteram un Ivanam Fursinam FKTK jau izteikusi brīdinājumu par nespēju veikt Kredītiestāžu likumā akcionāriem ar būtisku līdzdalību noteikto pienākumu.

"Bankai bija dots laiks risināt konkrētos jautājumus, lai pilnveidotu savu darbību. Banka to nav spējusi izdarīt samērīgos termiņos, tāpēc uzraugs izmanto arī citus Kredītiestāžu likumā paredzētos instrumentus - šajā gadījumā noteikt bankai darbības ierobežojumus," paziņojumā medijiem norāda FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Ierobežojumi "Trasta komercbankai" stājas spēkā ar lēmuma pieņemšanas dienu un ir spēkā līdz nākamajam FKTK lēmumam. Ierobežojumi attiecas arī uz "Trasta komercbankai" filiāli Kiprā.

Pašlaik banka turpina strādāt pie iepriekšminēto procesu sakārtošanas, tajā skaitā pie potenciālā investora piesaistes.

Paralēli tam FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestāde izskatīs iespējas noregulējuma instrumentu piemērošanai, kā to paredz Eiropas Banku savienības vienotais noregulējuma mehānisms. Vienotā noregulējuma mehānisma mērķis ir nodrošināt grūtībās nonākušu eirozonas banku noregulējumu ar minimālām izmaksām un samazināt noregulējuma iespējamo ietekmi uz kopējo tautsaimniecības ekonomiku. Regulējums paredz vairākus rīkus bankas glābšanai. Noregulējumu var piemērot tikai tad, ja konkrētas bankas glābšana ir vajadzīga sabiedrības interesēs, ņemot vērā finanšu sistēmai svarīgas funkcijas un tās lomu ekonomikā. Citos gadījumos banka var tikt likvidēta parastā maksātnespējas procesa ceļā, iepriekš skaidroja FKTK.

Banka šo lēmumu var apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad lēmums ir paziņots adresātam, taču pārsūdzēšana neaptur tā izpildi.

FKTK savā mājaslapā publicējusi informāciju, kas var būt noderīga bankas klientiem. Piemēram, norādīts, ka kredītņēmējiem ir jāturpina pildīt savas saistības.

Kā ziņots, "Trasta komercbanka" 2015.gada deviņos mēnešos strādāja ar 2,44 miljonu eiro zaudējumiem, bet grupas zaudējumi bija 4,37 miljoni eiro, teikts neauditētajā bankas finanšu pārskatā. Zaudējumi pamatā saistīti ar bankas investīcijām biznesa attīstībā un stratēģijas izmaiņām.

"Trasta komercbanka" darbojas kopš 1989.gada. Banka piedāvā pakalpojumus gan vietējiem, gan arī ārzemju klientiem.

Pērn trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbanka" bija 13. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā.

Saskaņā ar FKTK informāciju personas, kurām ir būtiska līdzdalība bankā, ir Igors Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Kā ziņots, pērn 17.decembrī "Trasta komercbankas" biroja ēkā Rīgā, Palasta ielā, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes speciālisti par noziedzīgu līdzekļu legalizēšanu aizturēja divus bankas darbiniekus un veica kratīšanas darba vietā. Toreiz pret 1974. un 1985.gadā dzimušajiem bankas darbiniekiem tika sākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" pagājušajā nedēļā ziņoja, ka, iespējams, bankas valdes loceklis Viktors Ziemelis īstenojis un vadījis naudas atmazgāšanas shēmas bankā. Pie viņa Ekonomikas policija esot veikusi kratīšanu, ziņoja televīzija. Pēc tam Ziemelis atstāja bankas valdes locekļa amatu.

Reaģējot uz informāciju par Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes izmeklēšanas darbībām attiecībā uz bijušo bankas valdes locekli Ziemeli, banka izplatīja paziņojumu, kurā noliedza jebkādu tiešu vai netiešu saistību ar iespējamām noziedzīgām darbībām. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde banku bija informējusi, ka juridiskajai personai "Trasta komercbankai" nav piešķirts procesa dalībnieka statuss, netika konstatēts, ka kāda no aizdomās turētajām personām būtu izdarījusi noziedzīgu nodarījumu "Trasta komercbankas" interesēs, kā arī pret "Trasta komercbanku" nav piemēroti Kriminālprocesa likumā paredzētie piespiedu ietekmēšanas līdzekļi. Tāpat procesa virzītājai nav pamata uzskatīt, ka kriminālprocesā aizdomās turētās personas, iespējams, izdarot noziedzīgo nodarījumu, būtu rīkojušās juridiskās personas "Trasta komercbankas" uzdevumā.

LETA / Foto: Lieta Krone/LETA