Bizness un ekonomika
2016. gada 25. janvāris, 17:37

"KVV Liepājas metalurgs" kavē maksājumus par "Latvenergo" piegādāto elektrību

Jauns.lv

AS "KVV Liepājas metalurgs" kavē norēķinus par elektroenerģiju, neveicot to apmaksu paredzētajos termiņos, informēja AS "Latvenergo".

Slēdzot līgumu par elektroenerģijas piegādi, puses vienojās, ka norēķins tiek veikts pa mēneša dekādēm. Jau iepriekš "Latvenergo" izrādīja pretimnākšanu situācijās, kad "KVV Liepājas metalurgs" bija sarežģījumi ar savlaicīgiem maksājumiem un uzņēmums vairākas reizes lūdza parāda atmaksas pagarinājumu.

Taču kopš 2016.gada 20.janvāra "KVV Liepājas metalurgs" nav veicis izrakstīto rēķinu pilnīgu apmaksu par patērēto elektroenerģiju, izveidojot parādu par elektroenerģiju 115 000 eiro apmērā, kā arī ir izrakstīts rēķins par janvāra otrajā dekādē patērēto elektroenerģiju.

Izvērtējot situāciju, "Latvenergo" secina, ka pastāv risks nesaņemt atlīdzību no "KVV Liepājas Metalurgs" par piegādāto elektroenerģiju un iespējama turpmāka parāda summas palielināšanās.

Līdz ar to "Latvenergo" ir savlaicīgi informējusi "KVV Liepājas metalurgs" par iespējamu elektroenerģijas piegāžu pārtraukšanu 28.janvārī, ja kavēto rēķinu apmaksa netiks veikta vai netiks panākta vienošanās par abpusēji pieņemamu parāda atmaksas grafiku.

Liepājas tiesa 5.janvārī noraidīja SIA "Elme Messer Metalurgs" pieteikumu par "KVV Liepājas metalurga" maksātnespēju. "KVV Liepājas metalurga" valdes loceklis Igors Talanovs uzskata, ka tas ir objektīvs spriedums, jo uzņēmums esot maksātspējīgs.

Kā ziņots, uzņēmumam "KVV Liepājas metalurgs" pērn decembrī Valsts kasē bija jāieskaita 2,7 miljoni eiro, taču tas netika izdarīts. Uzņēmums lūdzis atlikt kavēto maksājumu. Lai valsts piekristu "KVV Liepājas metalurga" kavētā 2,7 miljonu eiro maksājuma atlikšanai uz diviem gadiem, uzņēmumam jāiesniedz apliecinājums, ka tā māteskompānija veiks finanšu ieguldījumus, kā arī jāiesniedz valdībai bankas garantija ar termiņu līdz 2017.gada janvāra beigām par atliktā maksājuma segšanu.

Pagājušajā nedēļā paziņojumā medijiem "KVV Liepājas metalurgs" pauda viedokli, ka patlaban kreditori un valdība ieņēmuši "ultimatīvu" nostāju. Uzņēmums nejūtot, ka valdība gatava izrādīt pretimnākšanu, lai uzņēmums spētu atgūties no krīzes.

"KVV Liepājas metalurga" apgrozījums pērn bija 73 miljoni eiro, bet zaudējumi sasnieguši astoņus miljonus eiro. Darba algās pērn samaksāti septiņi miljoni eiro, četri miljoni eiro samaksāti par energoresursiem, bet 3,5 miljoni eiro - par dabasgāzi.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA