Arhibīskapam Vanagam, lai atdotu kredītu, jādzīvo ilgāk par 100 gadiem?
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags saimnieko uz zemes, kuru viņam uzdāvināja Baznīca. Turklāt viņš vēl arī no Baznīcas saņēmis bezprocentu aizdevumu, lai uzceltu māju.
Bizness un ekonomika
2016. gada 26. janvāris, 06:37

Arhibīskapam Vanagam, lai atdotu kredītu, jādzīvo ilgāk par 100 gadiem?

Jauns.lv

Baznīca nav pieņēmusi atpakaļ arhibīskapam Jānim Vanagam (57) dāvināto zemi Rīgā, uz kuras Vanags par Baznīcas aizdoto naudu uzcēlis māju un tur dzīvo. Arhibīskaps par īpašuma uzlabošanai paņemto kredītu ik mēnesi atmaksā 142 eiro.

Luteriskā baznīca atzīst, ka aizvien procesā ir īpašumtiesību sakārtošana par Cēres ielas 2155 kvadrātmetru lielo zemes gabalu un ēku, kas daļēji celta par Baznīcas līdzekļiem. Tajā mitinās arhibīskaps Jānis Vanags, kas mājas būvniecības pabeigšanai no Baznīcas saņēma aptuveni 80 000 latu (113 829 eiro) lielu bezprocentu aizdevumu. Arhibīskaps savulaik presei atzina, ka viņa rīcība, lai gan ne iepriekš izplānota, ir bijusi neapdomīga un izraisa jautājumus. Tika solīts, ka īsā laikā tiks atrasts kāds risinājums, lai visa šī īpašumu lieta neizskatītos ļoti nesmuki.

Kā atzīst Baznīca, arhibīskaps pat iesniedzis lūgumu pieņemt atpakaļ dāvināto zemesgabalu Rīgā un māju, tomēr Baznīca nepiekrita to darīt, jo tas nebūtu godīgi. „Tad sanāktu, ka mēs aplaupām arhibīskapu,” ziņoja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Īpašuma nozares vadītājs un Virsvaldes sekretārs Romāns Ganiņš.

Viņš gan arī atzina, ka Vanagam, lai, pēc līguma, atdotu bezprocentu aizdevumu, būs jādzīvo ilgāk nekā 100 gadu. „Kā varam zināt, varbūt Dievs viņam dos iespēju visu summu atmaksāt ātrāk,” bilda Ganiņš.

Plašāk par arhibīskapa un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas rosību īpašumu lietā lasiet šās nedēļās žurnālā „Kas Jauns”.


Kasjauns.lv / Foto: aculiecinieka, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva