Pasaules Banka veiks Latvijas nodokļu sistēmas izvērtējumu
Bizness un ekonomika
2016. gada 26. janvāris, 11:19

Pasaules Banka veiks Latvijas nodokļu sistēmas izvērtējumu

Jauns.lv

Otrdien, 26. janvārī, Ministru kabineta (MK) sēdē paredzēts izskatīt informatīvo ziņojumu par ilgtspējīgas nodokļu politikas un nodokļu struktūras reformu izvērtējumu ar Pasaules Banku. Izvērtējumu paredzēts veikt vairākos posmos 2016. gada laikā, lai būtiskākos secinājumus iekļautu vidēja termiņa nodokļu politikas pamatnostādnēs 2017. – 2020. gadam, pie kurām šobrīd strādā Finanšu ministrija kopā ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem.

Viens no būtiskiem valsts finanšu kvalitātes aspektiem ir stabilu un prognozējamu nodokļu ieņēmumu nodrošināšana budžetā valsts prioritāro sociālo un ekonomisko pasākumu finansēšanai. Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes ir svarīgs dokuments šādas vides nodrošināšanai. Tāpēc, lai garantētu nodokļu politikas pamatnostādņu kvalitāti un sagatavotu nepieciešamo analītisko informāciju, izvērtējuma veikšanai plānots piesaistīt Pasaules Banku.

Latvijas nodokļu sistēmas izvērtējums būs balstīts  tieši uz Latvijas situāciju raksturojošo datu padziļinātu analīzi un argumentiem, vienlaicīgi ņemot vērā starptautisko pieredzi un labo praksi. Pētījuma secinājumi tiks izmantoti, lai nodokļu politika sekmīgi nodrošinātu valsts budžeta ieņēmumus un labvēlīgi ietekmētu tautsaimniecības konkurētspēju un izaugsmi. Pētījums sekmēs faktos balstītu publisko dialogu un vienošanos par nodokļu politikas alternatīvām. Tā rezultāti būs publiski pieejami arī citiem interesentiem – sociālajiem partneriem, zinātniskajām institūcijām un plašākai sabiedrībai.

Pasaules Bankas grupa ir neatkarīga, starptautiski atzīta organizācija ar pieredzi līdzīgu pētījumu veikšanā, datu ieguvē un apstrādē atšķirīgu valstu situācijās. Līgumu ar Pasaules Banku par pētījuma izstrādi paredzēts noslēgt jau 28. janvārī, lai nekavējoties varētu uzsākt darbu pie tā sagatavošanas.

Regīna Zommere / Foto: Edijs Pālens/LETA