Bizness un ekonomika
2016. gada 31. janvāris, 23:41

Pretkorupcijas plāni ir 36,6% valsts iestāžu

Jauns.lv

Pretkorupcijas pasākumu plāns izstrādāts 36,6% valsts iestāžu, bet ir bažas, ka pretkorupcijas plāni institūcijās ir tikai formāls pasākums, sacīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informatīvajā ziņojumā "Par iekšējās pretkorupcijas kontroles sistēmas novērtējumu publiskas personas institūcijās".

No aptaujātajām 1662 publiskas personas institūcijām tikai 608 institūcijās ir izstrādāts pretkorupcijas pasākumu plāns (36,6%), secina KNAB. Biroja atzinis, ka, izstrādājot pretkorupcijas pasākumu plānu institūcijā ne vienmēr tiek identificēti iespējamie korupcijas un interešu konflikta riski un veicamie pasākumi to novēršanai, kas savukārt rada bažas, ka pretkorupcijas plāni institūcijās ir tikai formāls pasākums. No aptaujātajām 1662 publiskas personas institūcijām tikai 351 institūciju iekšējos normatīvajos aktos ir paredzēta kārtība, kādā institūciju darbinieki var ziņot par iespējamiem attiecīgās institūcijas darbinieku pārkāpumiem.

Statistika liecina, ka laika posmā no 2013.gada līdz 2015.gadam ir pieaudzis pieņemto lēmumu skaits par konstatētiem Interešu konflikta likuma pārkāpumiem, piemērojot naudas sodu. Birojā uzsākto kriminālprocesu skaits par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem 2015.gadā, salīdzinot ar 2014.gadu, ir palielinājies.

Biroja organizētajos izglītošanas pasākumos 2015.gadā piedalījās 3754 dalībnieki, kas ir par 616 dalībniekiem vairāk nekā 2013.gadā. Vienlaikus atzīts, ka ne visās institūcijās valsts amatpersonām, kuru amats pakļauts korupcijas un interešu konflikta riskam, tiek nodrošinātas apmācības par aktuālajiem jautājumiem interešu konflikta un korupcijas novēršanā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādnes 2015.-2020.gadam kā viena no būtiskākajām prioritātēm ir pārorientēt politiku no ārējās kontroles uz institūciju iekšējo kontroli.

BNS

Tēmas