Dīvainais daudzmiljonu konkurss par policijas auto nomu: Iekšlietu ministrija te pārkāpumus nesaskata
Lauvas tiesu no 23 miljonus vērtā iepirkuma konkursa par auto nomu policijas vajadzībām – 12 miljonus – ieguva SEB grupas uzņēmums „SEB līzings”, kaut gan pēc tā konkurentu uzskata, „SEB līzingu” vajadzēja diskvalificēt, jo tas neatbilda konkursa noteikumiem.
Bizness un ekonomika
2016. gada 5. februāris, 17:01

Dīvainais daudzmiljonu konkurss par policijas auto nomu: Iekšlietu ministrija te pārkāpumus nesaskata

Jauns.lv

Kaut arī uzņēmēji apšaubījuši Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūras rīkoto konkursu par vairāk nekā 600 auto nomu policijas vajadzībām un veidu, kā 12 miljonus no 23 miljonus eiro vērtā iepirkuma „nogrāba” „SEB līzings”, ministrija nekādus pārkāpumus šajā darījumā nav saskatījusi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Iepirkumu uzraudzības birojs janvāra vidū Valsts policijai atļāva slēgt 23 miljonus eiro vērtus līgumus ar vairākiem komersantiem, kas paredzēja transportlīdzekļu nomas nodrošināšanu Valsts policijas vajadzībām no 2016. līdz 2022. gadam. Rezultātā Nodrošinājuma valsts aģentūra slēgs vairākus līgumus 12 449 942 eiro apmērā ar „SEB līzingu”, bet ar apvienību „Pilna servisa līzings” un „Karlo Motors” – par 6 414 767 eiro un ar personu apvienību „Auto 26” – par 4 184 960 eiro. Savukārt vēl viens komersants – „Swedbank līzings” konkursā neuzvarēja un palika aiz borta.

Pagājušā gada jūlijā izsludinātais konkurss par policijas auto nomu – gan patruļu, gan ceļu policijas, gan citu specializēto transportlīdzekļu iznomāšanu bija sadalīts 22 daļās un par tā lielāko uzvarētāju kļuva „SEB līzings”.

„SEB līzinga” konkurenti uzskata, ka „SEB līzings” uzvarējis negodīgā kārtā un to Nodrošinājuma valsts aģentūrai un konkrētā iepirkuma komisijai, kuras priekšsēdētāja bija Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone – Godmane, vajadzēja diskvalificēt.

„SEB līzings” uzvarēja visnotaļ dīvainā kārtā, jo konkursa pretendentiem bija jābūt gan ar iepriekšēju pieredzi auto tirdzniecībā, gan bija jānodrošina serviss nomātajām mašīnām visos Latvijas reģionos. Bet „SEB līzinga” specializācija nav auto tirdzniecība un tā piedāvātajām „Opel” markas automašīnām nav servisa centra Vidzemē. Piemēram, „Pilna servisa līzingam” un „Karlo motoram” vajadzēja atteikties no piedalīšanās konkursā ar automašīnām „Volkswagen”, jo nespēja nodrošināt tā servisa centru Zemgalē. Tādēļ komersants konkursā piedalījās ar „Škoda” un „Renault” markas automašīnām.

Visi konkursā piedalījušies komersanti (protams, izņemot „SEB līzingu”) Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) iesniedza protestus, norādot, ka „SEB līzings” nepamatoti atzīts par uzvarētāju. IUB janvāra vidū visus protestus noraidīja. Tomēr komersantiem mēneša laikā ir iespējas, IUB lēmumu pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā, kas acīmredzot arī notiks.

Tikmēr Iekšlietu ministrija notikušajā konkursā nekādas neatbilstības nesaskata. Nodrošinājuma valsts aģentūras Iepirkumu un realizācijas nodaļas vadītāja Inga Melece Kasjauns.lv skaidro:

„SIA „SEB līzings” ir viens no uzvarētājiem konkursā par auto nomu Valsts policijas vajadzībām. Uzvarētāji katrā no 22 iepirkuma priekšmeta daļām tika izvēlēti atbilstoši konkursa nolikumā noteiktajām procedūrām, kas paredzēja gan atbilstību noteiktajam minimālajam kvalifikācijas līmenim, gan atbilstību tehniskās specifikācijas prasībām, gan arī piedāvātā nomas pakalpojuma cenu, kas bija viens no galvenajiem kritērijiem. Konkursā pretendentiem piedāvātās cenas bija līdzīgas, daudzās iepirkuma priekšmeta daļās tika piedāvāti arī vienas un tās pašas markas transportlīdzekļi, tāpēc to, kurš būs uzvarētājs attiecīgajā iepirkuma priekšmeta daļā, bieži vien izšķīra nedaudz zemāka nomas maksa.

Pretendentu kvalifikācijai bija izvirzītas prasības gan par noteiktu apgrozījuma līmeni ar iepirkuma priekšmetu saistītajā jomā, gan par iepriekšēju pieredzi transportlīdzekļu nomas pakalpojumu sniegšanā, kā arī pilna servisa transportlīdzekļu nomas pakalpojumu sniegšanā. SIA „SEB līzings” piedāvājumā iesniegtā dokumentācija apliecināja pretendenta atbilstību kvalifikācijas prasībām. Jānorāda gan, ka prasības attiecībā uz pilna servisa nomas pakalpojumu sniegšanu nodrošina SIA „SEB līzings” apakšuzņēmējs SIA „Transporent”. Minēto jautājumu kā vienu no būtiskākajiem apstrīdēja divi no pārējiem konkursa pretendentiem, uzskatot šādu balstīšanos uz apakšuzņēmēja spējām un pieredzi par neatbilstošu. Jānorāda, ka gan SIA „SEB līzings”, gan arī SIA „Pilna servisa līzings” arī šobrīd nodrošina pilna servisa nomu Valsts policijas vajadzībām.

Iepirkumu uzraudzības birojs izskatīja trīs citu konkursa pretendentu iesniegumus un izvērtējot tos, atzina par pamatotu iepirkuma komisijas pieņemto lēmumu par līguma slēgšanu ar SIA „SEB līzings”.”

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA