Par nelieliem pirkumiem ar karti varēs maksāt bez PIN koda
Japāņi jau atkal priekšā –tur jau vairākus gadus izmanto bezkontakta kartes. Tagad jaunums ir bankas karte ar ekrānu, kur var redzēt konta stāvokli un citu informāciju. Turklāt norēķināties var arī, izmantojot „Apple” viedpulksteni.
Bizness un ekonomika
2016. gada 13. februāris, 07:14

Par nelieliem pirkumiem ar karti varēs maksāt bez PIN koda

Jauns.lv

Piecas Latvijas lielākās bankas izstrādā sistēmu, lai ieviestu bezkontakta karšu norēķinu sistēmu, kad par nelieliem pirkumiem vai braucienu sabiedriskajā transportā varēs norēķināties ar maksājumu karti, neievadot PIN kodu.

Līdzīgi e–talonam Rīgas sabiedriskajā transportā to atliks tikai pietuvināt kartes datu nolasīšanas aparātam. Tas nozīmē, ka, norēķinoties par pāris eiro vērtu pirkumu, vairs nevajadzēs ievadīt PIN kodu. Tas būšot ērti, bet var radīt arī riskus. Ja šo karti nozags, garnadzis bez problēmām varēs samaksāt par braucienu autobusā vai nopirkt alus pudeli. Pagaidām šī ideja ir tikai uz papīra, un nav zināms, kad to ieviesīs. Pēc visa spriežot, tas varētu būt tuvākās nākotnes jautājums.

Patlaban vēl procesā

Šobrīd maksājuma karšu konsultāciju kompānija „VediCard” pēc piecu banku pasūtījuma ir veikusi izpēti un izstrādājusi koncepcijas.

Ņemot vērā, ka ierosinājums izmantot bezkontakta kartes nācis, “rūpējoties par sociāli mazaizsargātajām grupām”, rodas jautājums, vai šīs grupas spēs operatīvi parūpēties par savu karšu drošību zādzības vai nozaudēšanas gadījumā, jo var arī nepārzināt moderno tehnoloģiju nianses.

„Swedbank” ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka teic: “Idejas pamatā ir karšu īpašniekiem nodrošināt iespēju vienkārši un ērti veikt nelielus maksājumus. Šobrīd vēl esam procesā, lai mūsu klientiem atrastu vislabāko risinājumu, un viennozīmīgi galvenā prioritāte ir atrast optimālo balansu starp lietojamības ērtību un drošību.”

Pavisam noteikti bezkontakta kartēm būs maksājumu limits, un, to pārsniedzot, lietotājam vajadzēs ievadīt PIN kodu. “Mēs strādājam arī pie papildu drošības kontroles mehānismiem. Vienlaikus ir svarīgi atcerēties, ka arī kartes lietotājam ir nozīmīga loma savas drošības pasargāšanā – karte jātur drošā vietā un nekavējoties jāinformē banka, ja tā ir pazaudēta. Tādā gadījumā karte tiek bloķēta, un nauda paliek drošībā,” atgādina Savicka.

„Norvik bankas” preses pārstāve Ilze Vītola norāda: “Klientam ir iespēja noteikt kartes limitu, piemēram divi eiro, un nav īsti motivācijas zagt šādu karti, ja ar to var veikt transakciju par tik nelielu summu. Turklāt, ja ar nozagto karti tiktu veiktas vairākas transakcijas par vienu un to pašu summu, banka karti bloķētu kā jebkurā līdzīgā gadījumā ar maksājumu karti, ja bankai rodas aizdomas.

Jebkurā gadījumā, lietojot ikvienu maksājumu karti, tās nozaudēšanas gadījumā klientam jāvēršas bankā, piemēram, zvanot.”

Londonā šādi norēķinās metro

SEB bankas Ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke aicina nebīties no Latvijai jaunās tehnoloģijas: “Bezkontakta maksājumu karšu risinājums ir pārbaudīts praksē un jau darbojas daudzviet Eiropā un citur pasaulē. Piemēram, bezkontakta maksājumi ir populārākais veids, kā norēķināties par braucienu ar metro vai autobusu Londonā, kur katru dienu tiek veikti miljoniem bezkontakta transakciju.”

Kaut arī maksājuma veikšana ir ļoti vienkārša, lai aizsargātu kartes lietotāju, ir paredzēti daudzi drošības mehānismi. Ieviešot to Latvijā, katra banka varēs noteikt ierobežojumus bezkontakta darījumu skaitam un to vērtībai. To pārsniedzot, tiks pieprasīts ievadīt PIN kodu.

Tāpat bankas novēros norēķinus ar bezkontakta kartēm, lai identificētu netipisku uzvedību un neraksturīgus maksājumus, kas varētu liecināt par krāpniecības mēģinājumiem. “Līdzīgi kā bankas monitorē arī citus norēķinus ar maksājumu kartēm, lai laikus novērstu zaudējumus,” skaidro Panke.

Drošāk par skaidru naudu

Ja karte nozaudēta vai nozagta, ir svarīgi nekavējoties sazināties ar banku, lai to bloķētu. Tas iespējams, arī sazinoties ar karšu norēķinu kompāniju „First Data Latvia”, kuras kontakttālrunis pieejams 24 stundas dienā septiņas dienas nedēļā.

Ārvalstu pieredze liecina, ka krāpniecības gadījumu skaits pēc bezkontakta maksājumu tehnoloģijas ieviešanas nav pieaudzis. Sagaidāms, ka Latvijā šo sistēmu sertificēs starptautiskās maksājumu karšu kompānijas VISA un „MasterCard”, apliecinot tās atbilstību starptautiskajiem standartiem.

“Turklāt jāņem vērā, ka maksājumu kartes izmantošana ir drošāka par skaidras naudas lietošanu. Ja nozaudēta maksājumu karte, tas nenozīmē, ka nozūd arī kontā esošā nauda. Savukārt, ja nozaudēta skaidra nauda, to atgūt, visdrīzāk, nebūs iespējams,” piebilst Panke.

Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA/Evija Trifanova/LETA