Bizness un ekonomika
2018. gada 8. novembris, 15:37

VIDEO: Eiropas pilsētās arvien populārāki kļūst LED luksofori

Jauns.lv

Gaidīt luksofora signālu, kad tas iedegsies zaļš, daudziem cilvēkiem ir nogurdinoši - īpaši, ja ir jāsteidzas un citas automašīnas aizsedz redzamību. Tam ir rasts risinājums, jo daudz kur sākti izmantoti ar gaismu emitējošām diodēm (LED) aprīkoti luksofori.

Satiksmes sastrēgumi bija problēma jau krietnu laiku pirms tam, kad izgudroja pirmās automašīnas. Zirgu karavānas un cilvēku pārpildīti ceļi 1800.gadu pilsētās vai pat vēl agrāk. Londona pasauli 1868. gadā iepazīstināja ar pirmo luksoforu.

Londonas izgudroto luksofora sistēmu atzina par bīstamu tikai mēnesi pēc ieviešanas, bet tas nekavēja satiksmes attīstību un krasu tās dalībnieku pieaugumu.

foto: Ekrānuzņēmums
Arvien populārāki kļūst ar LED gaismām aprīkoti luksoforu stabi.

Autovadītāji lielākajā Eiropas daļā sūdzējās, ka "stop" gaismas atrodas pārāk tuvu krustojumiem. Tādējādi vadītājam, lai saskatītu gaismas signālu, bija jāceļ galva uz augšu.

Dažas luksofora gaismas kļūst neredzamas, kad tām priekšā apstājas kravas automašīnas. Lai risinātu šīs problēmas, Turcijā tika ieviesti jauni luksoforu standarti, kurus izmanto arī Ukrainā. Valstīs sāka izmantot ar LED gaismām aprīkotus stabus. Šie luksofori ir veidoti tā, lai atbilstošās krāsas gaisma būtu redzama tikai tam satiksmes dalībniekam, uz kuru tā attiecas.

Nesen sociālajos tīklos parādījās video, kurā kādā Eiropas pilsētā redzams ar LED gaismām aprīkots luksofora stabs. Video redzams, ka luksoforā deg sarkanā gaisma, un ielai pāri iet gājējs. Kad viņš šķērso ielu, mainās gaisma, kura kļūst zaļa, un satiksmi var uzsākt automašīnas.

2006. gada veiktajā pētījumā Turcija tika atzīta par vienu no 50 ar gaismu piesārņotāko valsti pasaulē.