foto: LETA
Sportisti, mūziķi un dzīvnieku glābēji lūdz Vējoni saudzēt ātro kredītu firmas
Nebanku kreditētāji aicinās prezidentu neizsludināt grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.
Bizness un ekonomika
2018. gada 11. oktobris, 20:30

Sportisti, mūziķi un dzīvnieku glābēji lūdz Vējoni saudzēt ātro kredītu firmas

Jauns.lv / LETA

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija ir nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim ar lūgumu atgriezt Saeimā otrreizējai caurskatīšanai grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas tika apstiprināti divas dienas pirms 13.Saeimas vēlēšanām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā vēstīja "TV3 ziņas", kopumā Valsts prezidenta kancelejā saņemtas 76 vēstules ar lūgumiem neizsludināt minētos likuma grozījumus. Pret tiem iebildušas gan abas lielākās darba devēju organizācijas, gan Latvijas Reklāmas asociācija, gan dzīvnieku patversme "Ulubele", gan sportisti, kuriem ātro kredītu izsniedzēji ir galvenie sponsori, gan arī mūzikas industrijas pārstāvji, jo ātro kredītu izsniedzēji mērķtiecīgi atbalstot dažādus mūzikas pasākumus, albumus un festivālus.

Saeima 4.oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ātro kredītu izmaksu ierobežošanu. Likuma izmaiņas paredz, ka patērētājam noteiktās kredīta kopējās izmaksas, kas pārsniedz 0,07% dienā no kredīta summas, uzskatāmas par nesamērīgām un nav atbilstošas godīgai darījumu praksei.

Nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumi vēršanos pie prezidenta pamato ar to, ka izmaiņu rezultātā īstermiņa aizdevumi Latvijā turpmāk nebūs pieejami. Tāpat ārpus banku finanšu sektora uzņēmumi norāda, ka izmaiņas izstrādātas sasteigti, bez jebkādas analīzes par to ietekmi uz patērētāju, tirgu un ekonomiku kopumā, kā arī pieņemtie grozījumi ir savstarpēji pretrunīgi un sagatavoti juridiski nekvalitatīvi.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš stāstīja - ja patērētājs vēlēsies aizņemties 100 eiro kredītu uz 30 dienām, tad maksimāli, ko aizdevējs atbilstoši apstiprinātajiem grozījumiem varēs piemērot šādam aizdevumam, ir 2,1 eiro. "Nav jābūt finanšu analītiķim, lai saprastu, ka divi eiro nenosedz ne kapitāla izmantošanas izmaksas, ne datu pārbaudi par klienta maksātspēju dažādās valsts uzturētās datu bāzēs, ne darbinieku algas vai uzraudzības maksājumus valsts budžetā. Tas nozīmē, ka īstermiņa aizdevumi Latvijā vienkārši vairs nebūs pieejami. Nav jēgas analizēt citas priekšvēlēšanu laikā apstiprinātās izmaiņas, kas ir tikpat populistiskas, piemēram, patēriņa kredītu reklāmas liegums, jo tas vienkārši nav aktuāli, ja produktu tirgū nevar piedāvāt," uzsvēra Āboltiņš.

Asociācija lūdz Valsts prezidentu atgriezt likumprojektu Saeimā otrreizējai caurskatīšanai, lai racionāli un bez priekšvēlēšanu laika populisma varētu veidot sabalansētu nozares regulējumu, kas no vienas puses pasargā patērētāju, bet no otras puses ļauj nozarei attīstīties.