foto: Mārtiņš Ziders
FOTOSTĀSTS par džentlmeņu štellēm: kā Mārtiņš ar 15 citiem baikeriem izkaifoja Kurzemi
Vasara, motocikli, džentlmeņu štelles un medījuma triumfs - stāsts par baikeru ceļojumu.
2018. gada 19. septembris, 19:56

FOTOSTĀSTS par džentlmeņu štellēm: kā Mārtiņš ar 15 citiem baikeriem izkaifoja Kurzemi

Jauns.lv

Vasara, motocikli, džentlmeņu štelles un medījuma triumfs - tā par savu vasaras noslēguma piedzīvojumu vēsta motobraucējs Arnis Blodons un portāla Jauns.lv fotogrāfs Mārtiņš Ziders.

Jocīgi, ka dzīves gaitā nākas piedalīties dažādās avantūrās. Piemēram, kādu dienu jūsu labākais draugs nopērk makšķeri, piepūšamo laivu un, skat, pulksten piecos no rīta jūs abi Lielupei pa vidu ar bada pīckām rokā dreifējat. Kaut kas pazīstams, vai ne?  Ar motocikliem ir līdzīgi. Tie traucas garām jums, nedaudz kaitina ar savu neatkarību pilsētas sastrēgumos, kamēr kādu dienu... Kādu dienu jūs pats kļūstat par motobraucēju. 

Vasara, motocikli, džentlmeņu štelles un medījuma triumfs

gallery icon
98

Ar šādu domu, apvienojot miglainās Albionas ražojuma "Triumph" īpašniekus pēc ticības iezīmju kopuma, devāmies nelielā piedzīvojumā pa Latvijas ārēm. 

Ceļš no Rīgas 15 motociklu braucējiem veda pa Jūrmalciemu rudenīgi krāsaino serpentīnu, līdz pat Rideļu dzirnavām. Gleznaini romantiskā ezera krastā darbojošās dzirnas, kuru miltus aizvien izmanto vietējā krodziņa “Copes” ēdienos - zeltaini smaržīgas pankūkas ar zapti, gailenēm, putukrējumu. Kas var būt labāks par vēlajām brokastīm?

Ceļš veda uz Mundigciemu - pie Arvīda, kurš kolekcionē atribūtiku, saistītu ar laiku ap Otro pasaules karu. Motokolektīvam, sevišķi stiprajai pusei, interese bija neviltota. Arvīds, apveltīts ar laba stāstnieka talantu, izklaidēja ar ticamiem nostāstiem par purvos noslīkušiem kara tehnikas zelta krājumiem. “Gribi tici, gribi ne,” nosmīnēja vaigā stāstnieks. 

Latvijas rudens pelēkais lietus rasinot vietām pārvērta ceļu neliela izmēra upēs. Nav slikti laikapstākļi, ir nepiemērots apģērbs. Tā ir motobraucēju aksioma. Un punkts. 

Dundaga. Pils ar apmulsušiem norvēģu tūristiem un mums, motociklistiem. Mirkļa foto un dodamies pie vietējā mednieka Jura Janova, kurš sagaida ar smaidu, savu paziņu aktieri Uldi Dumpi un medību trofeju kolekciju. Dumpja kungs tik nosaka: “Ta kā tādi vācieši sabraukuši ar saviem motocikliem,” ir ar mieru kopbildes tapšanā atrasties starp braucējiem. Juris ņem grožus savās rokās, un starp medījumu desu, konservu, pašbrūvējuma “aplūkošanas” dzirdami medniekstāsti, jo “...mednieks nekad nemānās”. Piemēram, par vistu vanagu, pūci, par to, ka žēl bij pūces un kā tas viss beidzās vistu vanagam, kurš tagad rotā Jura kolekciju.

Šlīteres bāka slejas skaisti, rudenīgi un nedaudz slapji, to kompensē sildīšanās īstā mednieku namiņā Miķeļtorņa apkaimē. 

Ar bagātīgu trīs šķirņu medījuma zupu, galda stāstiem, pie krāsns uguns tapa domubiedru grupa “Triumph Rīga Riders Club”. Dibināšanas datums - 2018. gada 15. septembris. “Meža dīvaiņiem” vajag visu oficiāli, nepietiek vienkārši braukt kopā un just plecu pie pleca motobiedru balstu.

No rīta motoinstruktors un motokrosists Jānis Kļaviņš apmāca, iedīdot braukšanā pa bezceļu. Kā pacelt, kā pareizi braukt smiltīs ar 250 kg smagu moci, riepu spiediena izvēle un citas tikpat svarīgas lietas. Prakse tuvējā meža poligonā, un pirmie rezultāti – nolauzti “hēbeļi” izspiedējsviras sajūgam un bremzei. Tas pieder pie lietas. 

Atgriežoties caur Zemīti mājās ar pusdienu pieturu gleznainajā Jūrkalnes krasta “Zaķukrogā”, secinājums viens – nav labākas atpūtas, kā izbrauciens kopā ar draugiem, otrajām pusītēm uz motocikla. Tikai tad jūti, kā elpo ceļš un piedzīvojumu raibā virkne rada pozitīvu noskaņojumu pelēkajos vēlā rudens vakaros. Kā minēja viens no pasākuma jaunākajiem motobraucējiem aktieris Oskars Vīksne: “Šī brauciena vērtība ir to cilvēku saskarsmē, kuru starpā valda izpratne, pietāte un cieņa. Un jauki, ka to visu apvieno motocikls un nu arī klubs “Triumph Rīga Riders Club”. Pievienojies piedzīvojumiem un motocikls atbrīvos tavu apziņu pozitīvām emocijām!

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.