Vairums Latvijas iedzīvotāju taupa elektrību ar ekonomiskajām spuldzēm
Vairums Latvijas iedzīvotāju ikdienā nebūtu gatavi vairāk maksāt par enerģiju, ja tās iegūšanā vairāk tiktu izmantoti atjaunojamie energoresursi.
Bizness un ekonomika
2016. gada 27. februāris, 10:03

Vairums Latvijas iedzīvotāju taupa elektrību ar ekonomiskajām spuldzēm

Jauns.lv

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju pēdējos gados enerģijas taupīšanas nolūkos parastās spuldzes aizvietojuši ar ekonomiskajām, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vaicāti, ko darījuši pēdējos trīs gados, lai taupītu enerģijas resursus, 59% aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka parastās spuldzes aizvieto ar ekonomiskajām spuldzēm, bet 58% aptaujāto lielāku uzmanību pievērš tam, lai tiek izslēgtas konkrētajā laikā neizmantotās elektroierīces. Trešdaļa minēja, ka pērk sadzīves tehniku, kas mazāk patērē resursus. Savukārt 12% aptaujāto neveic nevienu no minētajām aktivitātēm.

2008.gadā aptaujātie retāk bija gatavi uz konkrētu rīcību - toreiz 44% bija gatavi lielāku uzmanību pievērst tam, lai tiek izslēgtas tobrīd neizmantotās elektroierīces, bet 31% aptaujāto plānoja aizvietot parastās spuldzes ar ekonomiskajām spuldzēm.

Jautāti, vai iedzīvotāji būtu gatavi ikdienā vairāk maksāt par enerģiju, ja tās iegūšanā vairāk tiktu izmantoti atjaunojamie energoresursi un tādējādi tiktu mazāk kaitēts videi, lielākoties aptaujātie pauduši noliedzošu viedokli - 61% norādīja, ka nebūtu gatavi ikdienā vairāk maksāt par enerģiju. Iespējams, to darīt būtu gatavi 28%, bet 3% aptaujāto noteikti būtu gatavi maksāt vairāk par enerģiju, ja tās iegūšanā vairāk tiktu izmantoti atjaunojamie energoresursi.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Jaunākās aptaujas dati iegūti pētījumu centra SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, kas veikta janvāra otrajā pusē. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās, tika aptaujāti 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA

Tēmas