foto: Reuters/Scanpix/LETA
ASV kļuvusi par pasaules vadošo naftas ieguvējvalsti
Naftas ieguve Tekasasā.
Bizness un ekonomika
2018. gada 13. septembris, 07:41

ASV kļuvusi par pasaules vadošo naftas ieguvējvalsti

Jauns.lv / LETA

ASV var būt atkal kļuvušas par galveno naftas ieguvējvalsti pasaulē, turklāt tas noticis ātrāk, nekā bija prognozēts, trešdien paziņoja ASV Enerģētikas informācijas pārvalde.

Enerģētikas informācijas pārvalde, balstoties uz provizoriskām aplēsēm, uzskata, ka ASV "domājams, apsteidza" Krieviju pēc naftas ieguves apjoma šī gada jūnijā un augustā. ASV jau pirms tam šogad šajā ziņā apsteidza Saūda Arābiju.

Ja šīs aplēses ir pareizas, tad šī ir pirmā reize vairāk nekā 20 gadu laikā, kad ASV atkal ieņem pirmo vietu naftas ieguves ziņā.

Naftas ieguve apjoms ASV pēdējos gados ir pieaudzis, pateicoties tādām metodēm kā hidrauliskā laušana, kas radījusi naftas ieguves bumu Teksasas un Ņūmeksikas štatos.

Enerģētikas informācijas pārvalde lēš, ka augustā ASV ieguva vidēji 10,9 miljonus barelu naftas dienā salīdzinājumā ar 10,8 miljoniem barelu dienā Krievijā un 10,4 miljoniem barelu dienā Saūda Arābijā.

ASV naftas ieguves ziņā februārī apsteidza Saūda Arābiju, izdarot to pirmoreiz vairāk nekā 20 gadu laikā, bet šovasar apsteidza Krieviju pirmoreiz kopš 1999. gada.

Enerģētikas informācijas pārvalde paredz, ka ASV turpinās būt priekšā Krievijai un Saūda Arābijai pēc naftas ieguves apjoma visu atlikušo gadu un arī 2019. gadā.

ASV Enerģētikas informācijas pārvalde un Starptautiskā enerģētikas aģentūra agrāk bija prognozējušas, ka ASV apsteigs Krieviju un Saūda Arābiju pēc naftas ieguves apjoma, bet tas notikšot ne ātrāk par 2019. gadu.

ASV 20. gadsimta lielāko daļu bija pirmajā vietā pasaulē naftas ieguves ziņā, līdz septiņdesmitajos gados šo valsti apsteidza Padomju Savienība un vēlāk arī Saūda Arābija.