foto: Ieva Leiniša/LETA
Latvijas Bankas eksperts komentē Turcijas finanšu problēmu ietekmi uz Latviju
Latvijas Bankas ekonomists Andris Strazds.
Bizness un ekonomika
2018. gada 23. augusts, 08:20

Latvijas Bankas eksperts komentē Turcijas finanšu problēmu ietekmi uz Latviju

Jauns.lv / LETA

Finanšu problēmās nonākusī Turcija nav būtisks ekonomiskais partneris Latvijai, līdz ar to nav tiešā veidā jābaidās par Turcijas problēmu ietekmi uz Latviju, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas ekonomists Andris Strazds.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka investīciju un eksporta apjomu ziņā Turcija mūsu valsts sadarbības partneru sarakstā ierindojas divdesmitajās vietās.

Vienlaikus Latvijas Bankas eksperts norādīja, ka Turcija ir uzņēmusi lielu skaitu - vairāk nekā trīs miljonus - Sīrijas bēgļu. Tādēļ Eiropa, tostarp Latvija, ir ieinteresēta, lai arī turpmāk Turcija palīdzētu bēgļu uzņemšanā.

Strazds norādīja, ka Turcijas finanšu problēmas ir "hroniskas slimības saasinājums". Iemesli tām meklējami paša Turcijā, kuras valūtas vērtība 3-4 gadu laikā kritusies trīskārt. Patlaban vērojama ekonomikas pārkaršana un kreditēšanas tempu izraisīts burbulis - pieaudzis importa apjoms un palielinājusies inflācija.

Savukārt globālajam tirdzniecības kariem nav tieša saistība ar Turcijas problēmām. ASV vēršanās pret Turciju vērtējama, kā iegansts, ne iemesls valsts finanšu sarežģījumiem, sacīja Strazds.

Turcijas pārkarsušās ekonomikas problēmas pēdējā laikā padziļinājusi krīze attiecībās ar ASV, kuras dēļ šomēnes Turcijas liras kurss piedzīvoja lielu kritumu.

Starptautiskās kredītreitingu aģentūras "Standard & Poor's" (S&P) un "Moody's" piektdien par vienu pakāpi samazināja Turcijas reitingu, kurš jau līdz šim bija investīcijām nepiemērotā līmenī. Reitingu aģentūras arī brīdināja par augsto inflāciju un kritizēja Turcijas valdību, ka tai nav skaidra plāna, kā tikt galā ar pašreizējo finanšu krīzi. S&P prognozēja, ka nākamgad Turcijas ekonomiku gaida recesija. Savukārt "Moody's" pauda bažas par to, ka uz Turcijas centrālo banku tiek izdarīts spiediens, lai tā nepaaugstinātu procentlikmes, kā arī kritizēja valsts valdību par nepietiekamu caurskatāmību. Gaidāms, ka inflācija palielināsies, prognozēja "Moody's".