"Trasta komercbankas" klientiem valsts garantēto atlīdzību izmaksās pēc iespējas drīz
Attēlā - bankas klientu apkalpošanas centrs Palasta ielā 1.
Bizness un ekonomika
2016. gada 3. marts, 22:50

"Trasta komercbankas" klientiem valsts garantēto atlīdzību izmaksās pēc iespējas drīz

Jauns.lv

Neskatoties uz AS "Trasta komercbanka" licences anulēšanu, bankas klienti šonakt var gulēt mierīgi, un valsts garantētā atlīdzība viņiem tiks izmaksāta pēc iespējas īsākā laikā, sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upleja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Bankas klientiem šonakt nekas nav jādara. Pusnaktī stājas spēkā lēmums [par licences anulēšanu], un tad, protams, skatīsimies par maksājumu izpildi, taču naktī jau tas [maksājumu izpilde] nenotiks," skaidroja Upleja.

Latvijas valsts bankas klientiem garantē 100 000 eiro izmaksu katram. Lai varētu iedarbināt valsts garantiju sistēmu, FKTK visticamāk, jau piektdien, 4.martā lems par to, ka noguldījumu atgūšana no bankas nav iespējama.

Kopējā bankas klientiem izmaksājamā summa vēl nav aprēķināta. Lēmumam par noguldījumu nepieejamību sekos informācija par to, kā notiks garantētās izmaksas. "Tad arī būs zināmi precīzāki skaitļi," skaidroja Upleja.

Konkrētus naudas izmaksas termiņus Upleja atturējās nosaukt, taču tas tiks darīts pēc iespējas ātrāk. "Latvijas Krājbankas" gadījumā tas notika nedēļas laikā.

FKTK pārstāve norādīja, ka rīt, 4.martā no FKTK sekos turpmākās ziņas par situāciju saistībā ar banku un, visticamāk, pirmais lēmums būs par noguldījumu nepieejamības gadījuma iestāšanos. "Ir jābūt FKTK padomes lēmumam, vai ir šāds gadījums, un tikai tad var sākt strādāt valsts garantiju sistēma," norādīja Upleja.

Jau ziņots, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) pēc FKTK ierosinājuma anulējusi "Trasta komercbankas" licenci, liecina FKTK paziņojums.

FKTK rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās darbības jomās un secināts, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

FKTK secināja, ka "Trasta komercbankai" nav kritiski svarīgas funkcijas, tā nav sistēmiski svarīga banka un tās iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti. Bankas likvidācijas gadījumā, izmaksājot katram klientam valsts garantēto atlīdzību 100 000 eiro apmērā, - 93% noguldītāju būs saņēmuši atpakaļ visus savus noguldījumus bankā pilnā apmērā, līdz ar to tiek ievērotas vairākuma noguldītāju intereses, norāda FKTK. Tāpēc nolemts, ka bankas noregulējums jeb glābšana nav sabiedrības interesēs.

Turpmāk sekos FKTK padomes lēmums par noguldījumu nepieejamību bankā un informācija par valsts garantēto atlīdzību izmaksu kārtību un laiku. Latvijas valsts katram klientam katrā Latvijas bankā garantē 100 000 eiro noguldījumu atmaksu, ja banka tos nespēj atmaksāt.

Kā ziņots, janvāra beigās FKTK aizliedza "Trasta komercbankai" veikt debeta operācijas klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam, jo netika panākts atbilstošs progress vairāku svarīgu bankas darbības jomu sakārtošanā, piemēram, kapitāla palielināšana, bankas darbības attīstības stratēģijas un iekšējās kontroles sistēmas pilnveide. Tāpat tika ņemts vērā fakts, ka bankas lielākajiem akcionāriem ar būtisku līdzdalību - Igoram Buimisteram un Ivanam Fursinam - FKTK jau izteikusi brīdinājumu par nespēju veikt Kredītiestāžu likumā viņiem noteiktos pienākumus.

Ņemot vērā bankas pārkāpumus, ECB pēc FKTK ierosinājuma lēma par bankas licences anulēšanu. ECB lēmums stājas spēkā šonakt - 3. martā plkst. 24 pēc Latvijas laika.

"Trasta komercbanka" darbojas kopš 1989.gada un piedāvā pakalpojumus gan vietējiem, gan ārzemju klientiem. Ārpus Latvijas bankas konsolidētajai grupai ir pārstāvniecības Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā, kā arī filiāle Kiprā.

Pērn trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbanka" bija 13. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā.

LETA/ Foto: Edijs Pālens/ LETA