Zināms, cik cilvēku aizslēgtajā "Trasta komercbankā" turējuši vairāk par 100 tūkstošiem
"Trasta komercbankā" 265 klientiem noguldījumi ir lielāki par 100 000 eiro.
Bizness un ekonomika
2016. gada 4. marts, 08:29

Zināms, cik cilvēku aizslēgtajā "Trasta komercbankā" turējuši vairāk par 100 tūkstošiem

Jauns.lv

Noguldījumi, kas pārsniedz valsts garantētos 100 000 eiro, ir 265 licenci zaudējušās "Trasta komercbankas" klientiem, šorīt Latvijas Radio sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No tiem 59 ir Latvijas rezidenti, tostarp 44 privātpersonas un 15 juridiskas personas. Savukārt 206 ir nerezidenti, tajā skaitā 52 privātpersonas un 154 juridiskas personas.

Latvijas valsts bankas klientiem garantē 100 000 eiro izmaksu katram. Putniņš pauda pārliecību, ka bankas likvidācijas procesā tiks atmaksāta arī lielākā daļa no tiem noguldījumiem, kas pārsniedz valsts garantēto summu.

Kopumā "Trasta komercbankai" ir aptuveni 5800 klientu - aptuveni līdzīgs skaits rezidentu un nerezidentu.

Putniņš uzsvēra, ka "Trasta komercbanka" nav sistēmiski svarīga banka, tās aktīvi veido tikai 1,3% no kopējiem Latvijas banku sektora aktīviem. "Trasta komercbankas" iziešana no tirgus negatīvi neietekmēs Latvijas finanšu sistēmu, tādēļ arī nolemts to neglābt.

Kopumā Latvijas banku sektors ir stabils, uzsvēra Putniņš. Tomēr viņš brīdināja, ka bankām, kas ilgstoši neievēro un ignorē regulatora prasības, jārēķinās - licence nav izsniegta uz mūžu un var sekot FKTK rīcība.

Kā ziņots, FKTK secināja, ka "Trasta komercbanka" ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās darbības jomās. Banka ilgstoši strādā ar zaudējumiem, tās biznesa modelis nav dzīvotspējīgs, un tā nav spējusi izstrādāt reālajai situācijai atbilstošu darbības stratēģiju. Bankas darbībā konstatēti arī ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas (NILLTF) novēršanas jomā.

Tādēļ FKTK lūdza Eiropas Centrālo banku (ECB) anulēt "Trasta komercbankas" licenci. ECB lēmums par bankas licences anulēšanu stājas spēkā 3. martā plkst. 24 pēc Latvijas laika. Bankas darbība ir apturēta.

FKTK šodien lems par tālāko rīcību, lai varētu iedarbināt valsts garantiju sistēmu.

Kā ziņots, janvāra beigās FKTK aizliedza "Trasta komercbankai" veikt debeta operācijas klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam, jo netika panākts atbilstošs progress vairāku svarīgu bankas darbības jomu sakārtošanā, piemēram, kapitāla palielināšana, bankas darbības attīstības stratēģijas un iekšējās kontroles sistēmas pilnveide. Tāpat tika ņemts vērā fakts, ka bankas lielākajiem akcionāriem ar būtisku līdzdalību - Igoram Buimisteram un Ivanam Fursinam - FKTK jau izteikusi brīdinājumu par nespēju veikt Kredītiestāžu likumā viņiem noteiktos pienākumus.

"Trasta komercbanka" darbojas kopš 1989.gada un piedāvā pakalpojumus gan vietējiem, gan ārzemju klientiem. Ārpus Latvijas bankas konsolidētajai grupai ir pārstāvniecības Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā, kā arī filiāle Kiprā.

Pērn trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbanka" bija 13. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA