foto: Evija Trifanova/LETA
Kampars: "Pašlaik ir vērojama politiskā pretdarbība Ekonomikas ministrijas iniciatīvai atcelt OIK"
Bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars.
Bizness un ekonomika
2018. gada 8. augusts, 18:01

Kampars: "Pašlaik ir vērojama politiskā pretdarbība Ekonomikas ministrijas iniciatīvai atcelt OIK"

Jauns.lv / LETA

Pašlaik notiek politiskā pretdarbība Ekonomika ministrijas (ES) iniciatīvai atcelt obligātā iepirkuma komponenti (OIK), uzskata bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

To Kampars sacīja, komentējot Ministru prezidenta Māra Kučiska (ZZS) paziņojumu par aicinājumu prokuratūrai izvērtēt, iespējams, pretlikumīgu OIK atļauju izsniegšanu desmit vēja stacijām. Kampars piebilda, ka ir acīmredzama visas Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pretdarbība saistībā ar EM ziņojumu. Viņš piebilda, ka iepriekš bija solīts šo ziņojumu iekļaut šīs nedēļas valdības sēdē, bet tas netika izdarīts.

Kampars norādīja - nav šaubu, ka šis ir ZZS priekšvēlēšanu gājiens.

Runājot par minēto atļauju izsniegšanu desmit vēja stacijām, Kampars uzsvēra, ka dokuments tika iesniegts ministrijā krietni pirms viņš kļuva par ekonomikas ministru. Tas arī tika saskaņots EM visos līmeņos "krietni pirms" viņa stāšanas amatā, apgalvoja Kampars. Šī jautājuma izvērtēšanā toreizējais ministrs neesot piedalījies, kā arī neesot par to zinājis .

Kampars norādīja, ka ir gatavs skaidrot šos jautājumus. Viņš arī teica, ka ir priecīgs, ka prokuratūra noskaidros šos jautājumus.

Savukārt toreizējais EM valsts sekretārs Anrijs Matīss sacīja - dienās, kad minētās atļaujas tika izsniegtas, viņš bija komandējumā, tāpēc nevar šos jautājumus komentēt. Viņš nav nedz parakstījis, nedz redzējis šos dokumentus.

Kā ziņots, Kučinskis vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt viņa sagatavoto ziņojumu par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ieviešanas hronoloģiju no 2007.gada līdz 2018.gadam, tajā skaitā ziņojumā ietverto informāciju par, iespējams, pretlikumīgi izsniegtām atļaujām desmit vēja elektrostacijām jaunu jaudu atbalstam OIK sistēmas ietvaros, sacīja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Ministru prezidenta ziņojumā par OIK ieviešanas hronoloģiju no 2007.gada līdz 2018.gadam minēts, ka 2009.gada 24.martā, pamatojoties uz noteikumiem par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, tika izsniegtas atļaujas desmit vēja elektrostacijām. Tomēr minētie noteikumi vairs nebija spēkā kopš 2009.gada 14.marta.

Laikā, kad desmit vēja elektrostacijām tika izsniegtas atļaujas, ekonomikas ministrs bija Artis Kampars (V), EM valsts sekretārs Anrijs Matīss (S), bet atļaujas valsts sekretāra vietā parakstījis viņa vietnieks Andris Liepiņš.

Tuvāko triju gadu laikā Latvijā varētu atteikties no OIK, 1.augustā žurnālistus informēja ekonomikas ministrs Arvis Ašeradens (V). Šis priekšlikums 1.augustā tika atbalstīts darba grupā, kas pēdējos mēnešus izskatīja iespējas atcelt OIK maksājumu.

Lai atceltu OIK, EM piedāvā 2019.gadā atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli 15% apmērā valsts budžeta tiešo maksājumu segšanai. EM arī piedāvā noteikt jaunas prasības biogāzes stacijām, nosakot minimālo pārtikas atkritumu un citu organiskās izcelsmes atkritumu īpatsvaru. Plānots arī reformēt jaudas maksājumu, tā administrēšanu nododot uzņēmumam AS "Augstsprieguma tīkls". Patlaban to administrē "Enerģijas publiskais tirgotājs".