Trasta komercbankas ciet! Vai likvidatori pelnīs miljonus? Cik no tā cietīs valsts budžets?
Trasta komercbankas likvidācija var izrādīties par zelta āderi tās likvidatoram, kurš centīsies nevis pēc iespējas ātrāk slēgt netīrās naudas atmazgātāju, bet gan garumā ievilkt tā agoniju, jo par to varētu saņemt ievērojamu atlīdzību – vairāk nekā 40 eiro stundā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 5. marts, 07:30

Trasta komercbankas ciet! Vai likvidatori pelnīs miljonus? Cik no tā cietīs valsts budžets?

Jauns.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērsusies tiesā, lai tā ieceltu Trasta komercbankas likvidatoru, respektīvi – banku slēgtu. Nav šaubu, ka banka, kura nodarbojas ar naudas atmazgāšanu ir jāslēdz, bet jautājums ir par to, vai šis bankas likvidators bankas krahu neizmantos savā labā. Pēc visa spriežot, jā!

Visiem labā atmiņā ir tas, cik krāšņi pēc „Parex” bankas kraha krāšņi dzīvoja tās bijušie īpašnieki, kā noguldītāji vērsās pret „Latvijas krājbankas” maksātnespējas administratoru, jo tas, pēc viņu domām, ignorēja ierindas noguldītāju intereses, bet sev maksāja milzu algu.. Nav arī nekur pagaisusi atmiņa par „Banku Baltija”, kurā naudu pazaudēja desmitiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju, bet vinnētāji bija tieši tie, kuri tēloja  rūpes par šo naudu. Gadu gadiem banku likvidāciju administratori saņēma milzīgu algu. Viņu interesēs bija nevis veiksmīgi un ātrāk panākt uzņēmuma likvidāciju, bet to vilk garumā.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem pērn otra visienesīgākā profesija Latvijā bija uzņēmumu likvidators, kurš par savu darbu saņēma 41,71 eiro stundā. Pirmajā vietā bija vērtspapīru darījumu struktūrvienības vadītājam, kurš vidēji stundā nopelnīja 46,64 eiro. Tikai trešajā vietā bija profesijas, no kura tiešā mērā atkarīga cilvēku dzīvība – gaisa kuģa kapteinis.

Kas varētu būt pašlaik Latvijā, iespējams, visdāsnāk atalgotā amata kandidāts pagaidām netiek atklāts. FKTK preses pārstāve Agnese Līcīte Kasjauns.lv vien norādīja: „Kredītiestāžu likums paredz, ka, ja bankai ir anulēta licence, tad FKTK ieceļ pilnvarnieku un iesniedz tiesā pieteikumu par konkrētās bankas likvidāciju un likvidatora iecelšanu, vienlaikus izvirzot likvidatora kandidatūru.

Civilprocesa likums nosaka, ka lēmumu par kredītiestādes likvidācijas lietas ierosināšanu vai par atteikšanos pieņemt pieteikumu tiesnesis pieņem ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc pieteikuma saņemšanas tiesā, bet, ja pieteikums atstāts bez virzības, — ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad novērsti tiesneša lēmumā norādītie trūkumi vai beidzies termiņš trūkumu novēršanai. Kredītiestādes likvidācijas lietu tiesa izskata septiņu dienu laikā no lietas ierosināšanas dienas.

Līdz likvidatora iecelšanai darbu turpina līdzšinējā akciju sabiedrības „Trasta komercbanka” valde”.

Tikmēr Finanšu ministrija paziņojusi, ka Trasta komercbankas likvidācijā Latvijas iedzīvotāji un noguldītāji necietīs. Kopumā ap 6000 noguldītājiem būs jāizmaksā 64 miljoni eiro. Visus izdevumus segšot no pašas bankas līdzekļiem. Turklāt bankas slēgšana tiek uzskatīta par ieguvumu Latvijas starptautiskajam prestižam, drošībai un finanšu stabilitātei.

Sola, ka Trasta komercbankas likvidācijā iedzīvotāji necietīs Trasta komercbankai atņem licenci Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA/Video: LTV „Panorāma”