Rīdziniekus visbiežāk satrauc apkures cenas. Par ko bažījas pārējie Latvijas iedzīvotāji?
Lūgti norādīt svarīgākās ar enerģētiku saistītās problēmas Latvijā, kā rīdzinieki, tā arī lauku un citu pilsētu iedzīvotāji visbiežāk minējuši enerģijas gala produktu cenas.
Bizness un ekonomika
2016. gada 5. marts, 09:24

Rīdziniekus visbiežāk satrauc apkures cenas. Par ko bažījas pārējie Latvijas iedzīvotāji?

Jauns.lv

Rīdziniekus visbiežāk satrauc augošās apkures cenas, bet citu pilsētu un lauku iedzīvotājus - elektrības sadārdzināšanās, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izvērtējot, kura enerģētikas galaprodukta sadārdzināšanās iedzīvotājus uztrauc visvairāk, rīdzinieki ievērojami biežāk nekā citu pilsētu un lauku iedzīvotāji norādījuši uz apkures cenām. Kopumā to minējuši 42% rīdzinieku. Turpretī 32% citu pilsētu un 58% lauku iedzīvotāji atzinuši, ka viņiem vislielāko satraukumu rada elektrības sadārdzināšanās. Tāpat gandrīz katrs piektais jeb 21% pilsētnieks izteicis satraukumu par degvielas cenu kāpumu.

Tikmēr lūgti norādīt svarīgākās ar enerģētiku saistītās problēmas Latvijā, kā rīdzinieki, tā arī lauku un citu pilsētu iedzīvotāji visbiežāk minējuši enerģijas gala produktu cenas - attiecīgi 76%, 83% un 80% aptaujāto. Rīdzinieki biežāk nekā citi Latvijas iedzīvotāji pauduši viedokli, ka uzmanības vērtas ir arī tādas enerģētikas problēmas kā atkarība no enerģijas resursu piegādātājiem citās valstīs, uz ko norādījuši 50% aptaujāto, kā arī ar enerģijas ražošanas procesu saistītās ekoloģijas problēmas, uz ko norādījuši 27% aptaujāto. Tikmēr 44% lauku iedzīvotāji minējuši, ka, viņuprāt, nopietna problēma ir arī enerģijas nelietderīgs patēriņš.

Atbildot uz jautājumu, kas pašreizējā situācijā būtu jādara Latvijai, lai risinātu ar enerģētiku saistītās problēmas, vislielāko atbalstu guvis viedoklis par alternatīvo enerģijas ieguves avotu attīstīšanu. Turklāt biežāk nekā citi respondenti šo viedokli pauduši lauku iedzīvotāji - 62% gadījumu. Kā risinājumu enerģētikas problēmām 40% lauku iedzīvotāji minējuši arī citu naftas produktu piegādātāju izmantošanu.

Tikmēr 36% rīdzinieku vidū valda uzskats, ka situācija uzlabotos, ja tiktu uzcelta elektrostacija, kurā kā izejviela tiktu izmantota gāze. Tāpat 15% rīdzinieku uzskata, ka atbildi enerģētikas problēmām varētu sniegt pieslēgšanās zem Baltijas jūras būvētajam gāzes vadam. Savukārt 17% citu pilsētu iedzīvotāju ar tikpat daudz līdzīgi domājošiem rīdziniekiem vienojušies viedoklī, ka Latvijai būtu jāvienojas ar pārējām Baltijas valstīm un jāuzsāk jaunas atomelektrostacijas būvniecība.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA