Miris vīrs, kurš izgudroja e-pastu
74 gadu vecumā dzīve beigusies Rejam Tomlinsonam, kurš mums visiem "dāvāja" iespēju sazināties ar elektroniski sūtītām vēstulēm.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 7. marts, 08:19

Miris vīrs, kurš izgudroja e-pastu

Jauns.lv

74 gadu vecumā miris amerikāņu programmētājs Rejs Tomlinsons, kurš tiek uzskatīts par elektroniskā pasta izgudrotāju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kompānija "Raytheon", kurā Tomlinsons strādāja, paziņoja, ka viņš miris sestdien. Nāves cēlonis vēl nav apstiprināts.

Tomlinsons 1971.gadā izgudroja tiešu elektronisku paziņojumu pārraidīšanu starp vienā tīklā saslēgtu dažādu datoru lietotājiem. Pirms tam lietotāji varēja rakstīt šādus paziņojumus viens otram tikai vienā un tajā pašā datorā.

"Būdams Īstens tehnoloģiju pionieris, Rejs bija tas cilvēks, kurš mums atnesa e-pastu tīklā savienotu datoru agrīnajās dienās," paziņoja "Raytheon".

"Viņa darbs mainīja pasaules sazināšanās veidu, tomēr, neraugoties uz visiem viņa sasniegumiem, viņš palika pazemīgs, laipns un dāsns ar savu laiku un talantiem. Visiem viņa pietrūks," teikts kompānijas paziņojumā.

"Paldies, Rej Tomlinson, par e-pasta izgudrošanu un @ zīmes uzlikšanu uz kartes. #RIP," mikroblogu vietnē "Twitter" tvītoja interneta pārlūka firmas "Google" e-pasta pakalpojumu "Gmail" komanda.

Tomlinsona nāvi par "ļoti skumju ziņu" atzina arī viens no interneta "tēviem" Vints Serfs, kurš savulaik bija ASV Aizsardzības avangarda pētījumu projektu aģentūras (DARPA) menedžeris.

Kad Tomlinsons izgudroja e-pasta adrešu standartu ar simbolu @, tas tika pielietots DARPA datortīklā ARPANET, kas bija interneta priekštecis. Viņš arī bija pirmais, kurš sāka lietot šo simbolu, lai atšķirtu lietotāja adresi no datora adreses.

Masačūsetsas Tehnoloģijas institūta absolvents Tomlinsons savā blogā bija pastāstījis e-pasta izgudrošanas vēsturi, lai leģendas negūtu virsroku pār faktiem.

"Pirmais paziņojums tika nosūtīts starp divām [elektroniskajām skaitļošanas] mašīnām, kuras burtiski atradās blakus viena otrai," bet bija savienotas tikai ar ARPANET, stāstīja izgudrotājs.

"Es nosūtīju vairākus testa paziņojumus pats sev no vienas mašīnas uz otru. Šie testa paziņojumi bija pilnībā aizmirstami un tāpēc es tos esmu aizmirsis. Visticamāk, pirmais paziņojums bija QWERTYUIOP vai kas līdzīgs," rakstīja Tomlinsons, minot tradicionālās klaviatūras pirmos burtus.

"Kad es biju apmierināts ar to, ka programma, šķiet, strādā, es nosūtīju paziņojumu pārējiem manas grupas dalībniekiem, paskaidrojot, kā nosūtīt paziņojumus tīklā. Pirmais tīkla e-pasta lietojums paziņoja par savu eksistenci," rakstīja Tomlinsons savā blogā.

LETA/Foto: Shutterstock