foto: LETA
Latvija Globālajā inovāciju indeksā apsteigusi Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas
Bizness un ekonomika
2018. gada 13. jūlijs, 15:31

Latvija Globālajā inovāciju indeksā apsteigusi Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas

LETA

Jaunākajā Globālajā inovāciju indeksā Latvija ierindota 34.vietā, un tas ir labāks sniegums nekā Lietuvai, kas ieņem 40.vietu, bet sliktāks nekā Igaunijai, kas atzīta par 24.inovatīvāko valsti pasaulē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Globālajā inovāciju indeksā 126 pasaules valstis izvērtētas pēc dažādiem inovācijas ietekmējošiem faktoriem, tostarp tādiem kā politiskā vide, izglītība, infrastruktūra un uzņēmējdarbības attīstība.

No septiņām rādītāju kategorijām Latvijai vislabākais sniegums bijis radošās izlaides kategorijā, kur Latvija ieņem 23.vietu pasaulē. Tirgus attīstības kategorijā mūsu valsts ieņem 24.vietu, institūciju kategorijā - 31.vietu, biznesa attīstībā - 36.vietu. Infrastruktūras kategorijā Latvija ierindota 45.vietā, zināšanu un tehnoloģiju izlaides kategorijā - 51.vietu, bet cilvēku kapitāla un izpētes kategorijā mūsu valsts atzīta par 53.spēcīgāko pasaulē.

Par inovatīvāko valsti pasaulē pētījuma autori atzinuši Šveici, kam seko Nīderlande, Zviedrija, Lielbritānija, Singapūra, ASV, Somija, Dānija, Vācija un Īrija.

Savukārt visvājākais inovāciju līmenis ir Burkinafaso, Togo un Jemenā, kas ieņem pēdējo - 126.vietu.

Pērn Globālajā inovāciju indeksā Latvija ieņēma 33.vietu, Igaunija - 25.vietu, bet Lietuva - 40.vietu. Arī pērn reitinga līdere bija Šveice.

2018.gadā Globālais inovāciju indekss tiek publicēts 11.reizi. Tā izdevēji ir ASV Kornela Universitātes Džonsona Biznesa koledža, Francijas starptautiiskā biznesa skola INSEAD un Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules intelektuālā īpašuma organizācija (WIPO).