Bērzu sulas šogad varētu sākt tecēt marta otrajā pusē vai aprīlī
Bērzu sulas varētu sākt tecēt marta otrajā pusē vai aprīlī.
Bizness un ekonomika
2016. gada 10. marts, 17:44

Bērzu sulas šogad varētu sākt tecēt marta otrajā pusē vai aprīlī

Jauns.lv

Bērzu sulas šogad atkarībā no laika apstākļiem varētu sākt tecēt marta otrajā pusē vai aprīlī, prognozēja aptaujātie bērzu sulu pārstrādes uzņēmumu pārstāvji.

Bērzu sulu pārstrādes uzņēmuma "Sula" pārstāvis Linards Liberts aģentūrai BNS pastāstīja, ka bērzu sulas atkarībā no laika apstākļiem sāks tecēt marta beigās vai aprīlī, kas ir vēlāk nekā pērn, kad tās bija pieejamas jau marta vidū. "Ja sāks tecēt marta beigās, tad jau būs labi, bet, ja sāks tecēt aprīlī, tad tas būs tikai normāli, jo sulu mēnesis ir aprīlis. Līdz ar to pagaidām mēs tikai gatavojamies sezonai," sacīja Liberts, piebilstot, ka šogad sinoptiķi mēneša vidū sola aukstumu, kamdēļ bērzu sulu tecēšana novēlosies.

Viņš arī piebilda, ka patlaban joprojām turpinās kļavu sulu ievākšana, taču tā kā laika apstākļi ir salīdzinoši vēsi, sulas tek slikti. "Patlaban vismaz Ikšķilē [gaisa temperatūra] bija nulle, viens grādi, kļava tek ar gariem zobiem, jo vienkārši ir par aukstu. Pirms pāris dienām uzspīdēja saule, bija pluss četri, pluss pieci grādi, sulas tecēja griezdamies," sacīja Liberts, piebilstot, ka kļavu sulas būs pieejamas vēl vismaz divas nedēļas.

Liberts arī sacīja, ka cenas par kļavu sulas litru šogad ir 1,50 eiro. Arī iegūtais kļavu sulu daudzums ir līdzīgs pagājušajam gadam. "Sulas tek tieši tāpat, kā pērn, nav izteikti sliktāks vai izteikti labāk," sacīja Liberts.

Arī Smiltenes novada "Kainaiži" pārstāvis Ervins Labanovskis aģentūrai BNS pastāstīja, ka bērzu sulas šogad varētu parādīties marta otrajā pusē. Lai arī sinoptiķi tuvākajā laikā sola mīnuss grādus, kas sulu tecēšanu apturēs, līdz tam brīdim pirmās sulas jau varētu tikt ievāktas. "Ja pa nakti ir mīnusi, tad tas visu procesu apstādina. (..) Droši vien, ka [pirmās sulas] būs nākamnedēļ. Parasti ir tā, ka Zemgalē sāk un pēc nedēļas tās ir pieejamas arī Vidzemē," sacīja Labanovskis.

Bērzu sulu pārstrādes uzņēmums "Sula" dibināts 2011.gada martā un nodarbojas ar bērzu sulu, vīnu, dzirkstošo vīnu un bērzu sulas sīrupu ražošanu un tirdzniecību. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Jānis Liberts, un tās pamatkapitāls ir divi tūkstoši latu (2,8 tūkstoši eiro). "Sulas" apgrozījums 2014.gadā bija 83,8 tūkstoši eiro, savukārt peļņa - 11,7 tūkstoši eiro, liecina informācija datubāzē "Lursoft".

"Kainaiži" ir reģistrēti 2012.gadā un nodarbojas ar augļu un dārzeņu sulu, kā arī bezalkoholisko dzērienu ražošanu. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Ervins Labanovskis. 2014.gadā uzņēmums strādāja ar 21,8 tūkstošu eiro apgrozījumu un 785 eiro zaudējumiem.

BNS / Foto: Anete Janševica

Tēmas