foto: LETA
Šis gads ir bēdu ieleja arī ķiploku audzētājiem
Ķiplokus šogad apdraud sīpolu lakstu puskode.
Bizness un ekonomika
2018. gada 5. jūlijs, 17:11

Šis gads ir bēdu ieleja arī ķiploku audzētājiem

Jauns.lv / LETA

Lai gan sīpolu lakstu puskode ir viens no tipiskākajiem kaitēkļiem sīpolos, šogad par tās nodarītajiem postījumiem sūdzas arī daudzi ķiploku audzētāji, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) sagatavotā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LLKC informēja, ka sīpolu lakstu puskodes kāpuri, kas ir galvenie bojājumu radītāji, no iekšpuses izalo sīpolu lokus, un neskarta paliek tikai virsējā lapu epiderma. Savukārt ķiplokiem tie parasti bojā ziednešus dažādās stadijās, izalojot ziedneša kātiņu, kas nokalst vai nu pilnībā, vai daļēji, apstājoties tālākajā attīstības procesā. Kaitēkļu izplatība ir cikliska, bet šogad tā novērojama biežāk kā citus gadus. Sīpolu lakstu puskode ir bīstama arī tāpēc, ka šis kaitēklis labvēlīgos apstākļos var veidot līdz pat trim paaudzēm.

Saskaņā ar LLKC ekspertu sniegto informāciju, šā gada klimatiskie apstākļi kaitēkļu attīstībai ir vieni no pašiem labvēlīgākajiem ilgākā laika periodā. Pirmā kaitēkļu paaudze bojājumus jau ir nodarījusi, bet vēl var kaitēt nākamās. Mātīte oliņas pa vienai dēj pie sīpolu loku pamatnes. Kāpuri izšķiļas pēc sešām astoņām dienām un katrs iegraužas savā lokā, to izgraužot. Viens kāpurs sabojā vienu loku vai vienu ziedkātu.

LLKC eksperti norāda, ka vēlāk sīpolu lakstu puskodes kāpuri strauji pieaug un pēc divām nedēļām iekūņojas turpat uz loka, tādā kā vārpstveida kūniņā. Kūniņā tie attīstās vēl divas nedēļas. Tā kā pirmā paaudze parādījās jūnijā, tad drīz vajadzētu lidot un dēt otrai paaudzei, bet trešā paaudze veidojas augusta beigās vai septembra sākumā. Šīs paaudzes pieaugušie īpatņi - imago, ja ir labvēlīgi apstākļi, lai izšķiltos, ziemo dažādās paslēptuvēs. Ja klimatiskie apstākļi nav tik labvēlīgi, tad kūniņas ziemo augu atliekās.

LLKC eksperti norāda, ka sīpolu lakstu puskodes izplatības ierobežošanas nolūkā mazās kultūraugu platībās stipri bojātos lokus un ziedkopas jāizgriež un jāiznīcina. Savukārt tauriņu lidošanas laikā var izmantot gaismas slazdus un dzeltenās līmes vairogus. Ja nepieciešams, tad apmācītie augu aizsardzības līdzekļu lietotāji kā galējo līdzekli var izmantot vairākus otrās grupas insekticīdus, par kuriem plašāka informācija pieejama LLKC mājaslapā.

LKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.