"Trasta komercbankas" klientiem garantēto atlīdzību izmaksu sāks nākamnedēļ
Garantētā atlīdzība vienam noguldītājam tiks izmaksāta vienā maksājumā. Garantēto atlīdzību varēs saņemt tikai ar pārskaitījumu uz noguldītāja norādīto kontu citā bankā, skaidrā naudā garantēto atlīdzību nevarēs saņemt.
Bizness un ekonomika
2016. gada 11. marts, 22:55

"Trasta komercbankas" klientiem garantēto atlīdzību izmaksu sāks nākamnedēļ

Jauns.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šodien ir pieņēmusi lēmumu par garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību AS "Trasta komercbanka klientiem. Izmaksa tiks sākta trešdien, 16.martā, informēja FKTK.

Garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro saņems visi AS "Trasta komercbanka" klienti, tajā skaitā bankas Kipras filiāles klienti, kuriem ir tiesības uz šādu atlīdzību.

Garantēto atlīdzību izmaksu veiks "Trasta komercbanka", un pieteikumus garantēto atlīdzību izmaksai bankas klienti, sākot ar 16.martu, var iesniegt visās "Trasta komercbankas" filiālēs (Latvijā - Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, kā arī Kiprā) darba laikā vai internetbankā, ja šāds saziņas veids ir paredzēts līgumā ar klientu.

Garantētā atlīdzība vienam noguldītājam tiks izmaksāta vienā maksājumā. Garantēto atlīdzību varēs saņemt tikai ar pārskaitījumu uz noguldītāja norādīto kontu citā bankā, skaidrā naudā garantēto atlīdzību nevarēs saņemt.

"Trasta komercbanka" garantēto atlīdzību izmaksai nav tiesīga piemērot komisijas vai jebkādu citu maksu.

Klientam garantētā atlīdzība tiks aprēķināta, pamatojoties uz informāciju bankas grāmatvedības reģistros noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienā - 4.martā.

Bankas klientu sūdzības par personas atzīšanu par noguldītāju, kuram izmaksājama garantētā atlīdzība, kā arī garantētās atlīdzības apmēru un izmaksāšanas termiņiem izskata FKTK.

LETA jau ziņoja, ka FKTK par AS "Trasta komercbanka" likvidatoru lūdz iecelt zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu, aģentūra LETA uzzināja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Jau vēstīts, ka ECB pēc FKTK ierosinājuma 3.martā anulēja "Trasta komercbanka" licenci, bet 4.martā FKTK padome konstatēja, ka bankā iestājusies noguldījumu nepieejamība, un vērsās tiesā ar pieteikumu par "Trasta komercbankas" likvidācijas sākšanu.

FKTK rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus trīs svarīgās jomās: bankas akcionāri nespēja nodrošināt pietiekamu bankas kapitalizācijas līmeni, bankai bija novecojis biznesa modelis un nebija izstrādāta aktuāla darbības stratēģija, kā arī banka pārkāpa noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības un regulāri tika sodīta par pārkāpumiem naudas atmazgāšanās novēršanā.

FKTK rosināja banku likvidēt, jo "Trasta komercbanka" nav sistēmiski nozīmīga banka un bankai nav nekādu unikālu funkciju, kāpēc tā būtu jāglābj.

"Trasta komercbankas" iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti. "Trasta komercbankas" aktīvi 2015.gada beigās veidoja 432,12 miljonus eiro, kas ir aptuveni 1,4% no kopējiem kredītiestāžu sektora aktīviem.

Pēc FKTK datiem "Trasta komercbankas" lielākie akcionāri ir Igors Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ukrainas iedzīvotājs Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Gan 2015.gadā, gan 2014.gadā "Trasta komercbanka" strādāja ar zaudējumiem. 2015.gadu "Trasta komercbanka" noslēdza ar 4,66 miljonu eiro zaudējumiem, grupas zaudējumi bija 6,21 miljons eiro, liecina neauditētie dati. 2014.gadā "Trasta komercbankas" ziedojumi bija 12,75 miljoni eiro, grupas zaudējumi - 14 miljoni eiro.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.