Spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams. Tiesa atzīst "Trasta komercbanku" par likvidējamu
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Ieva Berroni (no kreisās), tiesnese Ilona Rūķe un AS "Trasta komercbanka" pārstāve Krista Kreicberga-Neija piedalās tiesas sēdē par FKTK pieteikumu sākt AS "Trasta komercbanka" likvidāciju.
Bizness un ekonomika
2016. gada 14. marts, 11:04

Spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams. Tiesa atzīst "Trasta komercbanku" par likvidējamu

Jauns.lv

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien nolēma atzīt AS "Trasta komercbanka" par likvidējamu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par bankas likvidatoru tiesa iecēla zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu. Spriedums ir galīgs, tas nav pārsūdzams. Tiesas nolēmums būs pieejams 21.martā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvis Guntis Cerbulis žurnālistiem pēc nolēmuma sacīja, ka kreditoru interešu aizsardzībai būtu vajadzīgs likvidācijas procesu pabeigt pēc iespējas ātrāk, atgādinot, ka līdz ar spriedumu visas bankas valdes funkcijas pārņem likvidators.

Pats Krūms žurnālistiem sacīja, ka jau šodien ķersies pie darba un pirmie uzdevumi būtu mantas un dokumentu inventarizācija. Arī viņš uzsvēra to, ka būtu nepieciešama pēc iespējas ātrāka likvidācijas procesa pabeigšana un viņa plāns esot pusotrs līdz divi gadi. Tomēr šajā procesā var rasties dažādi juridiskie šķēršļi, kurus viņš gan pagaidām nevar minēt.

Krūms atgādināja, ka no 16.marta ir paredzēts veikt izmaksas noguldītājiem, bet jau no ceturtā mēneša paredzēts izmaksāt līdzekļus kreditoriem.

Kamēr vēl nav izskatīta bankas pārsūdzība par licences anulēšanu, tiesa, likvidējot banku, tai mākslīgi liedz īstenot savas tiesības, pauda "Trasta komercbankas" pārstāve tiesā Krista Kreicberga-Neija. Bankas pārstāve vēlreiz uzsvēra, ka likvidācija "nogriež" daudzas lietas, kas paredzētas Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos.

FKTK pārstāve Ieva Berroni skaidroja, ka šajā procesā ir runa par laiku, jautājumu atliekot. Pat, ja tiktu gaidīts prejudiciāls nolēmums vai likvidācijas lietas izskatīšana tiktu atlikta citu iemeslu dēļ, bankas licence jau ir anulēta, līdz ar to šis process nebūtu apturams.

Arī otrs FKTK pārstāvis papildināja, ka likvidācijas lieta ir jāturpina un iemesla to atlikt nav, jo bankas tiesības patlaban nav ierobežotas.

Noslēgumā tiesas debatēs Berroni skaidroja, ka likvidācijas process primāri ir vērsts uz bankas aktīvu atgūšanu. Viņa arī norādīja, ka "Trasta komercbankas" iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti.

Savukārt bankas pārstāve apelēja pie tā, ka nacionālā tiesa nevar pieņemt lēmumu, jo Latvijas likumi nav harmonizēti ar ES normām. Kreicberga-Neija pauda, ka šajā gadījumā juridiskas personas tiesību ievērošana ir ļoti būtiska un to nevar ignorēt. Tomēr FKTK pārstāvis bilda, ka ir iespējams nonākt situācijā, kad nebūs līdzekļu, ko izmaksāt noguldītājiem.

Iepriekš komisijas pārstāve tiesai skaidroja, ka bankas licences anulēšana ir izsvērts, rūpīgi pārbaudīts lēmums. Bankas likvidāciju tiek lūgts sākt pēc iespējas ātrāk, lai varētu sākt noguldītāju prasību apmierināšanu. Savukārt bankas pārstāve izteicās, ka Eiropas Centrālā bankas (ECB) lēmumā bankai ir paredzētas pārsūdzības iespējas, kas ir arī garantētas ar ES tiesību aktiem. Bankai līdz aprīļa sākumam ir tiesības iesniegt pieteikumu ECB par lēmuma pārskatīšanu.

Kredītiestāžu likums paredz, - ja bankai ir anulēta licence, FKTK ieceļ pilnvarnieku un iesniedz tiesā pieteikumu par konkrētās bankas likvidāciju un likvidatora iecelšanu, vienlaikus izvirzot likvidatora kandidatūru. Līdz likvidatora iecelšanai darbu turpina līdzšinējā "Trasta komercbankas" valde.

Kā ziņots, ECB pēc FKTK ierosinājuma 3.martā anulēja "Trasta komercbankas" licenci, bet 4.martā FKTK padome konstatēja, ka bankā iestājusies noguldījumu nepieejamība, un vērsās tiesā ar pieteikumu par "Trasta komercbankas" likvidācijas sākšanu.

FKTK rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus trīs svarīgās jomās: bankas akcionāri nespēja nodrošināt pietiekamu bankas kapitalizācijas līmeni, bankai bija novecojis biznesa modelis un nebija izstrādāta aktuāla darbības stratēģija, kā arī banka pārkāpa noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības un regulāri tika sodīta par pārkāpumiem naudas atmazgāšanas novēršanā.

FKTK rosināja banku likvidēt, jo "Trasta komercbanka" nav sistēmiski nozīmīga banka un bankai nav nekādu unikālu funkciju, kāpēc tā būtu jāglābj.

"Trasta komercbankas" aktīvi 2015.gada beigās veidoja 432,12 miljonus eiro, kas ir aptuveni 1,4% no kopējiem kredītiestāžu sektora aktīviem.

Pēc FKTK datiem, "Trasta komercbankas" lielākie akcionāri ir Igors Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ukrainas iedzīvotājs Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Gan 2015.gadā, gan 2014.gadā "Trasta komercbanka" strādāja ar zaudējumiem. 2015.gadu "Trasta komercbanka" noslēdza ar 4,66 miljonu eiro zaudējumiem, grupas zaudējumi bija 6,21 miljons eiro, liecina neauditētie dati. 2014.gadā "Trasta komercbankas" ziedojumi bija 12,75 miljoni eiro, grupas zaudējumi - 14 miljoni eiro.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA