foto: Edijs Pālens/LETA
Ātro kredītu un skandalozās "Trasta komercbankas" savstarpējā barošanās
Plāksne pie AS "Trasta komercbankas" klientu apkalpošanas centra Palasta ielā 1.
Bizness un ekonomika
2018. gada 18. jūnijs, 17:18

Ātro kredītu un skandalozās "Trasta komercbankas" savstarpējā barošanās

Jauns.lv

"Trasta Komercbanka" pirms likvidācijas ilgstoši bija izsniegusi finansējumu ātro kredītu biznesa flagmanim AS "4Finance", liecina portāla Jauns.lv rīcībā esošā informācija

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2016. gada 3. martā tika apturēta AS "Trasta Komercbankas" darbība un anulēta bankas licence. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) tolaik norādīja, ka bankas darbības apturēšana saistīta ar pārkāpumiem svarīgās "Trasta Komercbankas" darbības jomās: bankas akcionāri ilgstoši nebija spējuši palielināt bankas kapitālu, līdz ar to banka neievēroja regulējošas prasības; banka ilgstoši strādāja ar zaudējumiem; bankas esošais biznesa modelis nav dzīvotspējīgs, un tā nav spējusi izstrādāt reālajai situācijai atbilstošu darbības stratēģiju, kā arī bankai bija ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. FKTK lēmums par licences anulēšanu nebija spontāns, jo jau 2015. gada augustā tā izteica "Trasta komercbankas" vadībai brīdinājumu par nepietiekamas reputācijas un kredītriska izvērtējumu atsevišķos darījumos.

Paralēli "Trasta komercbankai" izteiktajam brīdinājumam, sabiedrībā arvien vairāk aktuālāka kļuva ātro kredītu joma. Proti, Latvijas iedzīvotāji grimst ātro kredītu parādu jūgā. Bankas ir laiskas kredītu izsniegšanā. Problēmas atmaksāt ātros kredītus faktiski piespiež daļai iedzīvotāju doties strādāt uz ārvalstīm, daļai iedzīvotāju ģimenes ir spiestas pārdot jebko, lai tikai norēķinātos par saņemto ātro kredītu un sarēķināto līgumsodu.  Ātro kredītu kompāniju finanšu rādītāji liecina par zelta āderi, kurā tās īpašnieki gūst fantastisku peļņu.

Jauns.lv pētīja, kas tad bijuši naudas līdzekļu avoti, piemēram, lielākajai ātro kredītu kompānijai AS "4Finance", kura tirgū pazīstama ar tādiem zīmoliem kā "Vivus.lv", "SMSCredit", "Ondo.lv". Izrādās, ka AS "4Finance" vienīgā banka, kas tai ir devusi kredītlīniju, ir tieši nu jau bēdīgi slavenā "Trasta Komercbanka". Pēc publiski pieejamajām ziņām, "Trasta Komercbanka" bijusi AS "4Finance" ilgstoša finansētāja: uzņēmumam no 2011. gada  ir bijušas reģistrētas un pārjaunotas 7 komercķīlas. Pēdējā no komercķīlām ar 12 654 400 eiro nodrošinājumu tikusi reģistrēta 2015. gada novembrī, kad "Trasta komercbankai" jau bija izteikts publisks brīdinājums par nepietiekamu reputāciju un kredītriska izvērtēšanu un tikai pāris nedēļu pēc komercķīlas reģistrēšanas, FKTK brīdina bankas akcionārus Igoru Buimisteru un Ivanu Fursinu par to, ka viņi nespēj veikt ar likumu noteiktos pienākumus, kur jautājums, visticamāk, bija par bankas kapitāla nepietiekamību.

Saskaņā ar AS "4Finance" pēdējā gada pārskatā par 2016. gadu sniegtajām ziņām, uz 2016. gada sākumu AS "4Finance" bija izmantojis 5 908 574 eiro "Trasta Komercbankas" aizlienēto naudu. Tāpat zināms, ka AS "4Finance" 2016. gada 22. aprīlī bija vienojusies ar AS "Trasta Komercbankas" likvidatoru Ilmāru Krūmu, ka parāds pret banku tiks atmaksāts līdz 2018. gada 30. aprīlim, bet pats uzņēmums to 2016. gada novembrī bija dzēsis pirms laika, tādējādi, visticamāk, nodrošinot likvidatoram Krūmam atlīdzību par atgūtajiem līdzekļiem, par ko pastarpināti samaksāja AS "4 Finance" klienti – ātro kredītu ņēmēji. Tāpat AS "4Finance" klienti – ātro kredītu ņēmēji, nodrošināja AS "Trasta komercbanka" procentu ieņēmumus no aizlienētajiem līdzekļiem, kā arī papildus visiem izdevumiem  AS "4Finance" akcionāriem par 2016. gadu  nodrošināja 33.295 miljonus eiro lielu peļņu, kas statistiski uz vienu Latvijas iedzīvotāju bija vidēji 16.9 eiro.  

Oficiāli AS "4finance" akcionārs ir Luksemburgā reģistrēta sabiedrība "4finance Holding S.A.", savukārt patiesā labuma guvēji, pēc "Lursoft" datiem, ir Latvijas pilsonis un nodokļu maksātājs Edgars Dupats, Latvijas pilsonis un Monako nodokļu maksātājs Uldis Arnicāns un Krievijas pilsone un nodokļu mastātāja Vera Boiko. AS "4 Finance" pērn Latvijā izsniedzis kredītus gandrīz 87,2 tūkstošiem iedzīvotāju par kopējo summu 56,96 miljonu eiro apmērā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās