foto: Reuters/Scanpix/LETA
Finanšu ministre: "Kontroles dienestam tiks piešķirti papildu līdzekļi "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesa uzraudzībai"
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.
Bizness un ekonomika
2018. gada 13. jūnijs, 08:11

Finanšu ministre: "Kontroles dienestam tiks piešķirti papildu līdzekļi "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesa uzraudzībai"

Jauns.lv / LETA

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienestam) tiks piešķirti papildu līdzekļi "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesa uzraudzībai, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs vienojāmies, ka Kontroles dienestam Ilzes Znotiņas vadībā tiks piešķirti resursi, lai viņi var noalgot profesionālus konsultantus, kas palīdzētu veikt darbu "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesā. Lai gadījumā, ja tiek ieraudzīta netīra nauda, Kontroles dienests to var apstrādāt un profesionāli darīt savu darbu, neesot atkarīgiem no pašas bankas izvēlētiem likvidatoriem un konsultantiem," teica Reizniece-Ozola.

Viņa atzīmēja, ka "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesā ir ļoti svarīgi kreditoru intereses nodrošināt vienlīdzīgi, taisnīgi un caurspīdīgi, kā arī ir jābūt ļoti stingai nelegāli iegūtas naudas kontrolei. "Ir jābūt ļoti stingai naudas atmazgāšanas kontrolei, lai neviens melns eiro neizietu no bankas un nenonāktu atpakaļ naudas atmazgātāju rokās," uzsvēra ministre.

Pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, tie ir divi svarīgākie priekšnosacījumi, lai varētu uzskatīt, ka "ABLV Bank" pašlikvidācijas process rit veiksmīgi. "Jāsaprot, ka tas nav tikai Latvijas process. Uz to, kā pašlikvidācija tiks īstenota, skatās visa starptautiskā finanšu sabiedrība un no tās lielā mērā ir atkarīgs, vai Latvija atjaunos savu reputāciju," uzsvēra ministre.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atbalstījusi "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu, kā arī apstiprinājusi visus četrus bankas piedāvātos likvidatorus.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam FKTK turpinās uzraudzīt "ABLV Bank" likvidatoru darbību līdz pašlikvidācijas procesa noslēgumam, kā arī paredzēts, ka bankas pašlikvidācijas procesu uzraudzīs Kontroles dienests.

"Neviena izmaksa nevienam klientam nenotiks, pirms neatkarīgi kontrolieri nebūs snieguši savu viedokli. Ja būs kādas problēmsituācijas ar transakcijām, tad tās tiks analizētas, par to tiks ziņots Kontroles dienestam, kas varēs šo transakciju iesaldēt, vai arī gadījumā, ja problēmas netiks konstatētas, sekos līdzekļu izmaksa," iepriekš žurnālistiem sacīja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Jau vēstīts, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Martā "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu iesniedza apstiprināšanai FKTK.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās